Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 28 noiembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră şi dezlegare la peşte

Calendar ortodox 28 noiembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră şi dezlegare la peşte

Calendar ortodox 28 noiembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră şi dezlegare la peşte, azi, pentru creştinii ortodocşi.

Calendar ortodox 28 noiembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră şi dezlegare la peşte
Sursa foto: Getty Images | Uriel Sinai / Stringer
de Georgiana Adam    |    28 Noi 2021   •   09:14

Calendar ortodox 28 noiembrie 2021. Sărbătoare şi dezlegare la peşte, astăzi, pentru creştinii ortodocşi, cu ocazia Sfântului Cuvios Ştefan.

Sfântul Ştefan s-a născut la începutul secolului al VIII-lea, în Constantinopol. Din copilărie a cunoscut viața și învățătura tuturor sfinților prăznuiţi în Biserică. A fost călugărit la vârstă de 16 ani.

Cuviosul Ioan, văzător cu duhul, a zis la venirea Sfântului Ștefan la mănăstire: "Să te binecuvînteze pe ține Dumnezeu, fiule, și să te facă vas de alegere". Iar părinților lui le-a zis: "Într-adevăr s-a odihnit Duhul lui Dumnezeu peste copilul acesta".

După multe nevoințe, Sfântul Ștefan cel Nou se retrage la vârstă de 42 de ani într-o chilie atât de mică, încât cei ce au văzut-o au spus că este mai degrabă un mormânt, iar nu locuința de odihnă.

Din Sinaxar aflăm că "aici petrecea, vara arzându-se și iarnă înghețând; iar sub îmbrăcăminte avea trupul încins cu fiare și de la umeri până la mijloc era înconjurat cu altă cingătoare de fier pironit de amândouă părțile și pe sub brațe cu altă cingătoare de fier. Îmbrăcămintea o avea din piele și chiar sfântul culion și analavul cel purtător de cruci, asemenea și sfințită mantie a chipului monahicesc", notează crestinortodox.ro.

Calendar ortodox 28 noiembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră şi dezlegare la peşte

Calendar ortodox 28 noiembrie 2021. Semnificaţia numelui Ştefan

Sfântul Ștefan va lupta împotriva celor ce declarau că icoană este un idol. Este perioada când împăratul Constantin Copronim (741-775) îi persecută pe creștinii care cinsteau sfintele icoane. Așa se face că multe icoane erau arse, îngropate, sfărâmate sau lăsate în locuri de necinste.

Acest nume provine de la forma de origine grecească a cuvântului "Stephanos”, semnificația lui fiind foarte clară, datorită identității acestuia, care simbolizează termenul pentru „coroană”.

Se presupune că purtătorii acestui nume au un simț dezvoltat al empatizării și reușesc să evalueze într-o oarecare măsură nivelul emoțional al indivizilor sau chiar al unui grup întreg.

Chiar dacă au această capacitate de a se „adapta” în funcție de intenții, purtătorii numelui Ștefan par a fi unele dintre cele mai potrivite persoane atunci când vine vorba de munca în echipă, deoarece se pare că aceștia pot lucra foarte bine într-un parteneriat sau pe baza unei asocieri.

Deși uneori tind să manipuleze, spre marea noastră surprindere aceștia sunt dispuși să conducă și să depună eforturi semnificative din umbră, ca mai apoi să lase pe altcineva să culeagă roadele muncii lor și să le fure aplauzele meritate.

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close