Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 4 IUNIE. Ce sfinți mari sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 4 IUNIE. Ce sfinți mari sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 4 IUNIE. Ce sfinți mari sărbătorim astăzi
04 Iun 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 4 IUNIE. Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasis si Filip de la Niculitel (jud.Tulcea) sunt praznuiti pe 4 iunie. Acesti sfinti fac parte din grupul celor 36 de mucenici care au patimit pe pamantul tarii noastre, in vechiul Noviodunum, Isaccea de astazi, in perioada 319-324, cand domnea imparatul Liciniu.

CALENDAR ORTODOX 4 IUNIE.  Potrivit altor cercetatori, Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasis si Filip de la Niculitel au patimit fie in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363), fie in jurul anilor 370-372, pe vremea domniei regelui got Athanaric.

CALENDAR ORTODOX 4 IUNIE. Trupurile acestor mucenici au fost depuse intr-o cripta din Niculitel. Peste aceasta cripta s-a zidit in timp o biserica din piatra. Din cauza razboaielor, biserica a fost distrusa, iar cripta a fost acoperita de moloz.

CALENDAR ORTODOX 4 IUNIE. In vara anului 1971, cu ocazia unor surpari de teren datorate unor ploi abundente, s-a descoperit cripta martirilor. In interiorul criptei s-a gasit un sicriu cu osemintele a patru barbati. Deasupra sicriului, pe pereti, s-au descoperit doua inscriptii grecesti.

CALENDAR ORTODOX 4 IUNIE. Prima a fost tradusa prin: "Martirii lui Hristos“, iar a doua "Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos“.

CALENDAR ORTODOX 4 IUNIE. Pe 17 ianuarie 1973, arhiepiscopul Dunarii de Jos, Antim Nica, a dat binecuvantare ca aceste moaste sa fie duse la Manastirea Cocos, spre a fi venerate de credinciosi. Ele au fost duse de arhiereul Gherasim Constanteanul pe atunci, actualmente Arhiepiscopul Ramnicului, si preotul consilier Dumitru Capaciurea din Macin.

CALENDAR ORTODOX 4 IUNIE. Moastele celor patru sfinti mucenici sunt prezente si astazi in biserica manastirii Cocos, din jud. Tulcea.

CALENDAR ORTODOX 4 IUNIE. Troparul Sfintilor Mucenici de la Niculitel

CALENDAR ORTODOX 4 IUNIE. Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca avand taria Ta, pe chinuitori au surpat; zdrobit-au si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lor, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

CALENDAR ORTODOX 4 IUNIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Mitrofan, primul patriarh al Constantinopolului;

- Sfintei Cuvioase Sofia;

- Sfantului Mucenic Ioan, egumenul Manastirii Monagria;

- Sfantului Cuvios Alonie;

- Sfintelor Maria si Marta, surorile lui Lazar.

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close