Antena 3 CNN Actualitate Religie Ce nume să nu treci niciodată pe pomelnic când mergi la biserică! "Se spune că îți bați joc de Dumnezeu"

Ce nume să nu treci niciodată pe pomelnic când mergi la biserică! "Se spune că îți bați joc de Dumnezeu"

Ce nume să nu treci niciodată pe pomelnic când mergi la biserică! "Se spune că îți bați joc de Dumnezeu"
13 Aug 2018   •   16:42

Cum ni se cuvine noua, crestinilor, care purtam numele unor sfinti din calendar, sa praznuim ziua numelui?
– Cand este sfantul caruia-i porti numele, sa te duci la biserica, sa asculti Sfanta Liturghie, sa te impartasesti, daca esti spovedit. Daca poti, fa oleaca de pomana la tine acasa, la cateva suflete amarate. Vine o batrana la mine nu de mult: „Parinte, scrie acolo!” „Ce sa pun, matusa?” „Pune pe Ghita, pe Costicuta, pe Tincuta, pe Nelutu…!”

„Matusa hai! Unde ai gasit tu nume de sfinti de astia? Eu am imbatranit in manastire, si de sfantul Ghita n-am auzit. Unde ai gasit pe sfantul Costicuta? In calendar nu-i, in Prolog nu-i, in Minei nu-i, in Penticostar nu-i, in Triod nu-i. De unde l-ai scos?”. „Nu, nu. Asa-i cheama!” „Fugi, matusa de aici! Iti bati joc de slujbele Bisericii?”

Nu Ghita, ci Gheorghe l-a chemat; nu Costicuta, ci Constantin, ca „sfantul Costicuta” nu exista sau Costachel sau Costache cum ii zici tu acasa; si „sfanta Tincuta”. N-am auzit de cand sunt de „sfanta Tincuta” sau Catrina sau Catinca. Sfanta Ecaterina, marea mucenita, fiica de imparat. I-am vazut sfintele moaste la Muntele Sinai in sicriu de aur. Asa, cand veniti cu pomelnic, sa nu puneti nume de acestea, ca va bateti joc de sfintii lui Dumnezeu. Cum sa scriu eu asa, ca trebuie sa scot particele? Particica n-o pot scoate decat pentru un nume ortodox. Sa stiti! Eu va spun. Nu ma intereseaza ca aveti ciuda pe mine. Eu sunt un putregai; maine sunt in groapa, dar sa nu ziceti ca n-ati auzit si nu v-am spus!
– Se pot pune doua nume la botez?
– Nu se pun doua nume la botez in veac. Numai unul si ortodox! Niciodata sa nu puneti doua nume la copii. Unul si ortodox! Ca particica este pentru un suflet, nu pentru doua. Asa este!

Manca-v-ar Raiul, sa va manance! Asa sa va vad in rai, mama, pe toti! Pe toti! Doamne fereste, unul sa nu ramana la munci! Toti sa va bucurati in gradinile Raiului! Toti, mama!

Daca as avea eu un sac mare, sa va pun intr-un sac, sa pot sa va dau drumul in gradinile Raiului… Acolo! Stiti voi cat de frumos este acolo? Vai de mine! Auzi ce spune Apostolul Pavel: Cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit si la inima omului nu s-au suit (I Cor. 2, 9). Aceasta a pregatit Dumnezeu celor ce se tem de El si-L iubesc pe El.

sursa: Parintele Cleopa Ilie. Extras din „Ne vorbeste Parintele Cleopa”, Ed. Manastirea Sihastria

×
Subiecte în articol: parintele cleopa
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close