Antena 3 CNN Actualitate Religie Părintele Cleopa, despre greșeala pe care toți creștinii o fac în biserică! "Nu mai sărutați sfinții pe…"

Părintele Cleopa, despre greșeala pe care toți creștinii o fac în biserică! "Nu mai sărutați sfinții pe…"

Părintele Cleopa, despre greșeala pe care toți creștinii o fac în biserică! "Nu mai sărutați sfinții pe…"
Sursa foto: foto: doxologia.ro
05 Sep 2017   •   10:17

Parintele Cleopa este considerat unul dintre cei mai importanti duhovnici ai Bisericii Ortodoxe romane. De multe ori, duhovnicul Ilie Cleopa a fost intrebat ce trebuie sa faca toti crestinii atunci cand intra in biserica. Parintele Ilie Cleopa a scris in „Ne vorbeste Parintele Cleopa” cateva reguli de care trebuie toata lumea sa tina cont.

Duhovnicul de la Sihastria le-a lasat credinciosilor pentru a fi urmate in zilele in care merg sa se inchine duminicile si in zilele de sarbatoare. „Barbatii in biserica trebuie sa stea in partea dreapta, iar femeile in partea stanga”.

1. Prima conditie canonica pentru a merge la Sfanta Biserica este sa te ierti cu toti. Daca merge mama la biserica, sau tata, sa zica: „Iertati-ma, mai baieti! Iarta-ma, sotie!”
2. Cand mergi la Biserica, sa duci un mic dar din casa ta. Macar o lumanarica, macar un banut, o prescura, un pahar de vin, ce poti. Ca prin acel mic dar pe care-l duci tu la biserica se binecuvanteaza toata averea ta, caci il dai jertfa lui Dumnezeu.

3. La biserica este bine sa mergi mai de dimineata, ca sa poti apuca Evanghelia Invierii de dimineata si Slavoslovia. Si totodata daca te duci mai devreme, te poti inchina linistit, nu-i lume multa la biserica, te duci la locul tau fara sa deranjezi slujba.
4. Totdeauna barbatii in biserica trebuie sa stea in partea dreapta, iar femeile in partea stanga. Si in ordinea aceasta trebuie sa stea in biserica: barbatii batrani in frunte, cei mai putin carunti la spate, cei mai tineri in spatele lor, flacaii si baietii tot asa. La fel si femeile. Iar intre barbati si femei, sa lasati o carare in biserica, sa mearga cine vine sa se inchine si sa duca darul la Sfantul Altar.
5. Sa nu vorbiti in biserica, pentru ca este mare pacat. Daca este mare nevoie sa vorbesti, vorbeste in soapta sau prin semne. „Sa nu sarutati sfintii pe fata, ca-i pacat”.
6. Daca mergi la biserica, sa nu iesi pana nu se termina slujba. Numai, Doamne fereste, daca esti bolnav, sau daca patesti ceva. Dar altfel sa nu iesi, ca, daca iesi inainte de terminarea Liturghiei, esti asemenea cu Iuda, care a iesit de la Cina de Taina, unde erau la masa Mantuitorul cu Apostolii si s-a dus si L-a vandut pe Hristos. Asa arata Sfantul Ioan Gura de Aur.

7. Cand va inchinati la sfintele icoane, sa nu sarutati sfintii pe fata, ca-i pacat. Nu-i voie. Daca sfantul este pictat in picioare, ii saruti picioarele, daca este pictat pe jumatate, il saruti la partea de jos.

×
Subiecte în articol: parintele cleopa
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close