Antena 3 CNN Actualitate Religie Până la ce oră se ține postul negru în Vinerea Mare. Ora care reprezintă un moment cheie din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos

Până la ce oră se ține postul negru în Vinerea Mare. Ora care reprezintă un moment cheie din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos

Mai mulți credincioși aleg să țină postul negru în Vinerea Mare, aceasta fiind ultima vineri din Postul Paștelui.

Până la ce oră se ține postul negru în Vinerea Mare. Ora care reprezintă un moment cheie din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos
Sursa foto: Unsplash.com
de Georgiana Adam    |    02 Mai 2024   •   06:00

Conform tradiției creștine, Vinerea Mare marchează ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și a murit pentru iertarea păcatelor neamului omenesc. În bisericile ortodoxe, este singura zi aliturgică, adică nu se oficiază Sfânta Liturghie.

În ziua de Vinerea Mare, Iisus Hristos a murit, iar această zi este considerată zi de doliu. Este benefic să ținem post negru, deoarece este o formă de jertfă pe care o aducem în cinstea Mântuitorului Iisus Hristos pentru mântuirea noastră.

Un post autentic constă în abținerea de la rău. Prin post, ne curățăm trupul prin dietă și sufletul prin ușurarea de păcate.

Postul este un obicei străvechi. Dumnezeu i-a îndemnat pe Adam și Eva să postească prin înfrânarea dorinței de a gusta din Pomul Cunoașterii. De asemenea, Iisus Hristos a postit timp de 40 de zile și nopți înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei.

Superstiții religioase în Vinerea Mare

Conform unei superstiții, în această zi nu se lucrează în grădină (nu se ară, nu se seamănă și nu se sădesc pomi), deoarece nu vor rodi.

De asemenea, în Vinerea Patimilor, gospodinele sunt sfătuite să nu coacă, să nu coasă, să nu țeasă, să nu spele rufe. Se consideră că aceste activități ar fi un păcat mare în această zi. Se spune că ceea ce s-a gătit în această zi nu este mâncată nici de pești, potrivit crestinortodox.ro

Se crede că oamenii care lucrează în Vinerea Mare vor avea dureri de cap și nu vor avea noroc până la următoarea sărbătoare. Conform experților în etnografie, în comunitățile tradiționale, se consideră că Vinerea Mare, odată cu moartea Mântuitorului, deschide un timp al haosului și întunericului. Oamenii se simt lipsiți de protecția divină în această zi. Vinerea Patimilor este echivalentă cu 12 vineri obișnuite.

În anumite zone din România, se afumă cu tămâie pomii și casele pentru a-i feri de animale sălbatice, trăsnete, boli și dăunători. Există și tradiția conform căreia, dacă plouă în Vinerea Mare, va fi un an îmbelșugat, iar dacă nu, va fi mare sărăcie tot anul. De asemenea, în această zi nu se mănâncă urzici, fiindcă se crede că Iisus a fost bătut cu un mănunchi de urzici.

În Vinerea Mare, oamenii duc flori la biserică și trec pe sub masă pentru a atrage norocul.

Până la ce oră se ține postul negru în Vinerea Mare

Învățătura bisericească precizează că postul începe de la ora 18 în ziua anterioară și ține până în ziua de post, la ora 24. Cu toate acestea, pentru cei care nu pot ține postul întreaga zi, există câteva momente cheie în care credincioşii îl pot încheia. Acestea sunt:

  • ora 15, când Iisus Hristos și-a încredințat sufletul Tatălui Ceresc;
  • ora 18, când a fost coborât de pe Cruce și îngropat;
  • ora 21, când s-a așezat piatra pe mormânt.

×
Subiecte în articol: post vinerea mare Saptamana patimilor
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close