Antena 3 Actualitate Prima reacție a Renatei Weber după decizia CCR: ”A fost un mare abuz! Un atac fără precedent la instituția Avocatul Poporului!”

Prima reacție a Renatei Weber după decizia CCR: ”A fost un mare abuz! Un atac fără precedent la instituția Avocatul Poporului!”

de Laura Dinu    |    29 Iun 2021   •   13:25
Prima reacție a Renatei Weber după decizia CCR: ”A fost un mare abuz! Un atac fără precedent la instituția Avocatul Poporului!”
Sursa foto: Hepta

Renate Weber a declarat, marți, după decizia CCR privind neconstituționalitatea revocării sale din funcția de Avocat al Poporului, că judecătorii au întărit, practic, ceea ce ea a spus, că nu a existat motiv de revocare și tot ce s-a întâmplat în Parlament a fost „un mare abuz”.

„Mă bucură că această decizie a fost luată cu unanimitate pentru că asta întărește ceea ce am spus și eu în permanență, că nu a existat niciun motiv pentru revocare și că tot ce s-a întâmplat în parlament a fost un mare abuz. Evident trebuie să văd și eu minuta”, a declarat Renate Weber, după decizia CCR privind neconstituționalitatea revocării sale din funcția de Avocat al Poporului.

Aceasta a spus că este foarte curioasă să vadă motivarea CCR și că așteaptă comunicatul CCR și după ce va vedea minuta care va fi cuprinsă în comunicat va ști care sunt pașii care urmează: „dacă se va dispune reinstalarea mea în funcție, constatându-se neconstituționalitatea”.

„Eu continui să spun că nu a fost vorba doar de revocarea mea, a fost vorba de un atac fără precedent la instituția Avocatul Poporului și cred că acest lucru este inadmisibil și nu trebuie să se mai repete niciodată”, a mai spus Weber.

Întrebată dacă va renunța la sesizarea depusă la Curtea de Apel București, împotriva Parlamentului, Renate Weber a spus că mai întâi vrea să vadă minuta CCR și apoi va evalua ce are de făcut în continuare, scrie Mediafax

CCR: Revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului nu este constituțională

CCR a decis, marți, că revocarea lui funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber, nu este constituțională.

Revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului de către majoritatea parlamentară PNL-USRPLUS-UDMR a fost pe agenda plenului Curţii Constituţionale a României (CCR), care a analizat şi dezbătut sesizarea PSD formulată cu privire la neconstituţionalitatea hotărârii de revocare aprobată de Parlament în 16 iunie.

În sesizarea de neconstituţionalitate adresată CCR, parlamentarii social-democraţi arată că Hotărârea Parlamentului nr.36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională deoarece ar încălca prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

PSD atacă la CCR hotărârea de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocatul Poporului

Partidul Social Democrat a depus pe 17 iunie o sesizare de neconstituționalitate a hotărârii Parlamentului de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. Termenul în care judecătorii CCR vor dezbate sesizarea este pe 29 iunie.

Miercuri, 16 iunie, Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului după votul în plen a sesizării formulate de coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR. Ca urmare, PSD a depus la CCR o sesizare în care contestă constituționalitatea deciziei.

Potrivit sesizării, propunerea de revocare din funcție a fost realizată în urma spunerii la vot în cadrul Comisiilor Juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, lipsind actul legal de sesizare al Parlamentului și Hotărârea Birourilor Permanente ale celor două Camere. Astfel Comisiile Juridice ale celor două camere, reunite, au propus revocarea Avocatului Poporului fără a avea această competență.

„În urma dezbaterii cererii de revocare, membrii Comisiilor juridice au constatat că sunt îndeplinite condițiile legii pentru a supune plenului Parlamentului revocarea din funcție a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului și în ședința comună din 16 iunie 2021, aceștia au hotărât să adopte raportul comun pentru revocarea din funcție a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului și să supună spre dezbatere și adoptare Camerelor reunite ale Parlamentului, acest raport împreună cu proiectul de hotărâre aferent”, conform raportului întocmit în urma ședinței celor două comisii.

De asemenea, PSD acuză că nu s-au îndeplinit cele două condiții cumulative care să aducă în legalitate revocarea din funcție a Avocatului Poporului, adică, nu s-a realizat analiza activității Avocatului Poporului și nu s-a dovedit încălcarea Constituției sau a altor legi.

„În considerarea argumentelor expuse, vă solicităm să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost emisă cu încălcarea dispozițiilor constituționale ale art. 1 alin. (3)-(5), art. 11, art. 20, art. 58 alin. (1) și art. 148 din Legea fundamentală și să constatați că aceasta este neconstituțională”, conform sesizării PSD.

 

×
Subiecte în articol: Renate Weber

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close