Antena 3 Actualitate Renunţarea la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ar aduce PIERDERI în economie de 3 miliarde de euro

Renunţarea la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ar aduce PIERDERI în economie de 3 miliarde de euro

28 Mai 2013   •   11:27
Renunţarea la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ar aduce PIERDERI în economie de 3 miliarde de euro
Sursa foto: Foto: Agerpres

Abandonarea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar aduce pierderi în economia românească de circa 3 miliarde euro, prin dispariţia industriei nucleare orizontale, lipsa de noi contracte şi nevalorificarea investiţiilor deja realizate, potrivit unui studiu elaborat de asociaţia Romatom, informează Mediafax.
   
"Renunţarea la acest proiect (...) va demobiliza până la dispariţie industria nucleară orizontală românească, iar o serie de cheltuieli deja efectuate (...) reprezentând circa un miliard de euro, nu vor mai fi valorificate", se arată în studiu.
   
Sursa citată estimează la 1,6-1,8 miliarde de euro bunurile şi serviciile care pot fi contractate, dacă proiectul va fi finalizat, în caz contrar urmând să fie afectată semnificativ şi siguranţa sistemului energetic.
   
De asemenea, bugetul de stat ar pierde anual 12,5 milioane de euro, sumă aferente celor 16.000 de locuri de muncă necesare pentru acest proiect.
   
Investiţia pentru cele nouă reactoare este evaluată la 6,4 miliarde de euro.
   
Guvernul încearcă să resusciteze investiţia, după ce, în urma unor decizii care au afectat structura acţionariatului companiei de proiect, mai mult de jumătate dintre investitori au renunţat la proiect, în 2010.
   
Centrala de la Cernavodă, administrată de compania de stat Nuclearelectrica, funcţionează cu două reactoare, care asigură anual 18% din necesarul de electricitate al ţării. Centrala, a cărei construcţie a început în timpul regimului comunist, este prevăzută să aibă cinci reactoare nucleare.
   
Înfiinţată în 2001, asociaţia Romatom are în prezent peste 30 de membri, firme din România şi străinătate care produc energie electrică şi termică prin procese nucleare sau furnizează bunuri sau servicii în industria nucleară românească, precum şi firme cu activităţi în domeniul energeticii în general. Printre membrii Romatom se numără Nuclearelectrica, RAAN, UTI Systems, Doosan IMGB şi Ansaldo.
   

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close