Reportaj DW, despre situaţia romilor din România: Autorităţile au transformat cartierele minoritarilor în ghetouri

de Antena3.ro    |    14 Oct 2011   •   15:05
Reportaj DW, despre situaţia romilor din România: Autorităţile au transformat cartierele minoritarilor în ghetouri Foto: INTACT Images

Jurnaliştii de la Deutche Welle au criticat ridicarea zidurilor pentru romi în România într-un reportaj amplu filmat în Baia Mare şi Târlungeni. Ziarişii germani acuză autorităţile locale că au transformat cartierele minoritarilor în adevărate ghetouri şi nu le mai dau romilor nicio şansă de supravieţuire sau integrare.

Un miros puternic în aer. Un loc fără canalizare, unde 1.000 de oameni trăiesc în mizerie, ascunşi de ceilalţi membri ai comunităţii. Aşa descriu jurnaliştii de la Deutche Welle cartierul de romi din Baia Mare, înconjurat acum de un zid de 2 metri.

Copiii se joacă oricum lângă drum, spun ziariştii germani care cred că zidul nu a făcut altceva decât să creeze un ghetou, unde cei din interior nu au nici slujbe, nici bani.

Exemplul primarului din Baia Mare a fost preluat şi în Târlungeni, se mai arată în reportaj. Aici, oficialul maghiar spune că demersul este justificat în totalitate.

Târlungeni este casă pentru romi, români şi unguri şi nu a cunoscut conflicte etnice.

Parteneri
x close