Antena 3 CNN Actualitate Reportaj şocant! BBC: România importă gunoi din străinătate

Reportaj şocant! BBC: România importă gunoi din străinătate

Reportaj şocant! BBC: România importă gunoi din străinătate
Sursa foto: Foto: Pixabay
17 Oct 2019   •   21:51

Jumătate din gunoiul reciclat în România, în condiţiile în care ţara este congestionată de deşeuri, provine din import, se arată într-un material realizat de BBC

De ce o ţară care este deja congestionată de gunoi ar importa şi mai mult? Răspunsul oferit de Constantin Damov, CEO al Green Group, este absolut şocant. 

"Ajungem la capacitatea optimă cu 50% din deşeurile locale şi cu 50% din materiale care nu sunt provenite din România. Vin din toată Europa".

Dacă nu aţi importa atât, ce s-ar întâmpla cu capacitatea voastră, cu fabrica dumneavoastră?

"Este foarte simplu. Ar trebui să renunţăm la jumătate din ea". 

O problemă ridicată de jurnalistul BBC Nick Thorpe este aceea a selectării gunoiului, care, cel puţin în Bucureşti, nu există. 

"Oamenii din Bucureşti nu sunt foarte buni la sortarea deşeurilor. De fapt, ei aruncă tot în aceleaşi tomberoane, fapt care le îngreunează munca unor oameni ca aceştia, care colectează deşeurile". 

Jurnalistul britanic a întrebat câţiva locuitori despre selectarea gunoiului. Unii fac acest lucru, dar doar la locul de muncă pentru că trebuie, şi nu acasă. 

O tânără i-a mărturisit corespondentului BBC că selectează deseurile doar la locul de muncă, pentru că este obligată, însă acasă nu o face.

O femeie a spus că sortează gunoaiele, separă plasticul sau sticla, dar firmele de colectare pun deșeurile împreună.

Legislația ar fi trebuit să reglementeze activitatea de reciclare și să o alinieze standardelor UE, însă lucrurile par să meargă și mai rău. Aceasta este concluzia corespondentului BBC. Firmele colectoare nu fac față volumului uriaș de gunoaie și nu reușesc să le sorteze.

Conform jurnalistului BBC, aproximativ 90 la sută din deșeurile produse în România ajung la gropile de gunoi, „cele oficiale și neoficiale”. Niciun oficial din Ministerul Mediului nu a fost disponibil să ofere vreo explicație.

×
Subiecte în articol: reportaj BBC România gunoi strainatate
Parteneri
x close