Antena 3 CNN Actualitate Reprezentanţii Guvernului discută la Ministerul Muncii elaborarea sistemului unitar al pensiilor

Reprezentanţii Guvernului discută la Ministerul Muncii elaborarea sistemului unitar al pensiilor

Reprezentanţii Guvernului discută la Ministerul Muncii elaborarea sistemului unitar al pensiilor
Sursa foto: legea pensiilor
12 Mai 2009   •   10:03

Discuţii la Ministerul Muncii, pe tema elaborării sistemului pensiilor. La întâlnire vor participa reprezentanţi ai ministerului Finanţelor, Administraţiei şi Internelor, de la Apărare, Justiţie şi Afaceri Externe. Proiectul pensiilor unitare prevede introducerea unui algoritm comun, după care să fie calculate pensiile publice, pentru a fi eliminate diferenţele prea mari între veniturile diverselor categorii.

Noua lege a pensiilor îşi propune să construiască un nou sistem de pensii unitar, care sa integreze în sistemul public pensiile speciale, precum cele din armată şi din serviciile secrete. La fel şi în cazul parlamentarilor şi magistraţilor, care ar urma să primească indemnizaţii speciale pe lîngă pensii, în funcţie de contribuţia la sistemul unic de pensii.

Până acum, bugetarii din justiţie, armată şi interne primeau chiar şi pensii egale cu 80% din media salariilor din ultimele luni active, plătite din bugetul de stat şi nu din cel de asigurări sociale. Mai mult, dintre categoriile amintite, doar poliţiştii plăteau contribuţii pentru pensie, reduse însă la jumătate faţă de restul bugetarilor.

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu a iniţiat, în luna martie, o propunere legislativă de eliminare a tuturor pensiilor speciale. Vicepreşedintele Senatului susţine că sistemul legilor speciale de pensii crează grave inegalităţi în sistem, deoarece duce la un raport incorect de 1 la 100 intre cea mai mică şi cea mai mare pensie.

Dacă vor fi aprobate, indemnizaţiile speciale vor fi stabilite printr-un act normativ. Oficialii Guvernului Boc au anunţat că toate principiile noii legi a pensiilor vor fi finalizate până pe 15 mai şi vor fi aprobate în prima şedinţă de guvern care va avea loc după această dată.

Implementarea legii pensiilor ar urma să se facă însă după 1 ianuarie 2010.

Antena 3

×
Subiecte în articol: pensii
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close