Antena 3 CNN Actualitate Reprezentantul pacienţilor, despre cazul pacientei arse la Floreasca: „Un cumul de neglijenţe şi o vină colectivă”

Reprezentantul pacienţilor, despre cazul pacientei arse la Floreasca: „Un cumul de neglijenţe şi o vină colectivă”

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, arată că vina pentru incidentul în care o pacientă a fost arsă pe masa de operație este colectivă şi că personalul medical implicat în operaţia asupra pacientei s-a grăbit întrucât aceasta avea hemoragie internă.

Reprezentantul pacienţilor, despre cazul pacientei arse la Floreasca: „Un cumul de neglijenţe şi o vină colectivă”
30 Dec 2019   •   08:30

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, consideră că este vorba despre un cumul de neglijenţe iar vina pentru incident este una colectivă.

Însă de facto, vina aparţine celui care a utilizat electro-bisturiul fără să se asigure că în preajmă nu există substanţe inflamabile, mai cu seamă că ştiau că acel dezinfectant este foarte inflamabil, arată Barbu, citat de Adevarul.

„Materialele textile îmbibate cu alcool, cu care s-a tamponat câmpul operabil trebuiau înlăturate, aici s-a greşit, din cauza grabei şi a lipsei de experienţă a rezidenţilor. Nu putem elimina însă circumstanţele în care s-a produs incidentul. Era urgenţa de a interveni, pentru că pacienta sângera. Este vorba despre o echipă, care poartă vina: medicul de gardă, care coordona rezidenţii şi medicul Beuran, care îi coordona indirect, medicii rezidenţi, care nu au autorizaţie de liberă practică şi asistenta medicală care se ocupa de câmpul operator şi care este instruită în acest sens”, explică reprezentantul pacienţilor.      

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat la rândul lui că este „surprinzătoare atitudinea unor chirurgi implicaţi în acest incident, care refuză să coopereze cu echipele de control. A trebuit ca ministrul Sănătăţii să afle prin surse terţe. Nu am aflat nici de la conducerea spitalului, nici de la conducerea secţiei, nu ne-au semnalat acest incident deosebit de grav”.

 

×
Subiecte în articol: spitalul Floreasca
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close