Antena 3 CNN Actualitate Republica Moldova și-a închis temporar spațiul aerian | Decizia, la o zi după ce președintele Maia Sandu a acuzat Rusia că plănuiește o lovitură de stat la Chișinău

Republica Moldova și-a închis temporar spațiul aerian | Decizia, la o zi după ce președintele Maia Sandu a acuzat Rusia că plănuiește o lovitură de stat la Chișinău

Republica Moldova și-a închis temporar spațiul aerian, decizie care a afectat cursele aviatice civile către și dinspre capitala acestei țări.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Feb 2023   •   14:18

Un anunț de marți după-amiază al autorităților aeroportuare de la Chișinău a indicat inițial că "spațiul aerian al R. Moldova a fost închis până la ora 16:00", după cum a relatat presa din țara vecină.

Ulterior, în jurul orei 15, corespondentul Antena 3 CNN a relatat că spațiul aerian a fost redeschis. 

La rândul său, Autoritatea Aeronautică Civile a precizat că spațiul aerian al țării a fost închis temporar începând cu ora 11.24, până la ora 14.47.

Anterior, mai multe surse indicau un avertisment NOTAM (notificare către echipajele de zbor), conform căruia închiderea temporară a spațiului aerian a fost justificată de "asigurarea securității aviației civile".

Citește și: Maia Sandu: "Militari camuflați în civili încearcă lovituri de stat în Republica Moldova"

Urmare a deciziei, în intervalul menționat niciun avion nu a putut ateriza sau decola de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, responsabilii aeroportului au specificat că orarul zborurilor de marți va suferi modificări.

Antena 3 CNN notează, în context, cazul cursei Tarom - Chișinău, pe care decizia de închidere a spațiului aerian a surprins-o în plin zbor și care a aterizat la Iași, după ce nu a mai putut ateriza pe aeroportul din capitala Republicii Moldova.

Antena 3 CNN a relatat un alt incident în contextul ultimelor evoluții de la Chișinău.

Este vorba despre măsura dispusă de autoritățile țării vecine în cazul mai multor suporteri sârbi ai clubului Partizan Belgrad.

Astfel, în data de 13 februarie, 12 cetățeni sârbi, suporteri ai echipei de fotbal, au primit interdicție de intrare în Republica Moldova.

Meciul Sheriff Tiraspol - Partizan Belgrad, planificat pentru 16 februarie, se va desfășura cu tribunele goale.

Maia Sandu a vorbit de posibila implicare a unor cetățeni sârbi în provocarea de tulburări la Chișinău

În declarația făcută luni, în care a avertizat asupra unui plan al Moscovei de a organiza o lovitură de stat la Chișinău, Maia Sandu a menționat că strategia rusă ar implica participarea unor cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru

Într-o reacție consemnată de Antena 3 CNN, ministrul sârb al Afacerilor Externe a respins implicarea unor cetățeni sârbi în posibile tulburări la Chișinău.

Partea sârbă a solicitat autorităților moldovenești să pună la dispoziția Belgradului informațiile pe acest subiect și menționează că nu a fost notificată în prealabil, în acest sens, de guvernul de la Chișinău, transmite sursa citată.

Radu Tudor: "Suporterii sârbi aveau, se pare, materiale de propagandă pro-ruse"

"Un detaliu foarte important: cred că ceea ce se întâmplă, legat de decizia privind de a nu primi spectatori la meciul Sheriff Tiraspol - Partizan Belgrad, are legătură cu suspendarea temporară a zborurilor în spațiul aerian al Republicii Moldova. De ce spun lucrul acesta

Pentru că suporterii sârbi ai echipei Partizan Belgrad au avut, se pare, niște materiale de propagandă de război, propagandă în favoarea Rusiei asupra lor.

12 dintre ei au fost întorși de la graniță de polițiștii de frontiera ai Republicii Moldova. Se pare că ei se întorc la Belgrad prin București.

Aceste elemente i-au determinat pe cei de la Serviciul de Informații și Securitate a Republicii Moldova să fie extrem de precauți și să documenteze modalitatea în care suporterii echipei Partizan Belgrad ar putea să fie violenți, ar putea să facă o propagandă de război pe teritoriul Republicii Moldova sau ar putea să facă parte din grupări paramilitare care să aibă cu totul alte scopuri decât susținere echipei de fotbal", a spus analistul militar Radu Tudor la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Republica Moldova spatiu aerian
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close