Antena 3 CNN Actualitate Restituirea către pensionari a contribuţiilor pentru CASS se va face moştenitorilor în cazul decesului titularului

Restituirea către pensionari a contribuţiilor pentru CASS se va face moştenitorilor în cazul decesului titularului

Restituirea către pensionari a contribuţiilor pentru CASS se va face moştenitorilor în cazul decesului titularului
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    30 Mai 2012   •   13:19

Senatorii din Comisia juridică au dat miercuri aviz favorabil OUG 17/2012 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate, aceştia modificând legea în sensul că nu numai pensionarii titulari cărora statul le-a reţinut nelegal sume cu titlul de CASS vor beneficia de restituirea acestora, ci şi moştenitorii legali ori testamentari ai celor care au decedat în perioada 1 ianuarie 2011- 31 mai 2012.

Amendamentul aprobat în Comisia juridică prevede că ''în cazul pensionarilor decedaţi după 1 ianuarie 2011 restituirea sumelor către moştenitorii legali ori testamentari se face începând cu luna următoare depunerii documentelor justificative'', informează Agerpres.

Potrivit OUG 17/2012, sumele reţinute de la data de 1 ianuarie 2011 până la data de 30 aprilie 2012, reprezentând diferenţa dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei şi pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie asupra părţii de pensie care depăşeşte nivelul de 740 lei se restituie etapizat, în tranşe egale.

Restituirea sumelor se face de la bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, din oficiu, de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum şi de către casele de pensii sectoriale şi cele aparţinând sistemelor proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii.

Comisia pentru buget din Senat urmează să întocmească raportul pentru acest proiect de lege.

În 2010, printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Boc, s-a decis încasarea CASS-ului pentru toate pensiile mai mari de 740 de lei. CASS-ul era calculat pentru diferenţa dintre pensia primită şi valoarea de 740 de lei.


×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close