Antena 3 CNN Actualitate Restricții pentru funcționarii publici

Restricții pentru funcționarii publici

Restricții pentru funcționarii publici
26 Iun 2016   •   19:21

Funcţionarilor publici li s-ar putea interzice să se angajeze în firmele are au avut parteneriate cu instituţile de stat la care au lucrat. Măsura este propusă de Ministerul Justiţiei şi ar putea intra în vigoare în următorii patru ani. Şi sistemul electronic de achiziţii ar putea fi modificat. Acesta ar urma să conţină informaţiile legate de costurile finale ale contractelor din bani publici, dar şi toate actele adiţionale. Într-un interviu pentru Digi24, Adrian Baboi, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, susţine că aceste măsuri sunt vitale pentru a preveni actele de corupţie.

Dacă va fi aprobată, Strategia Naţională Anticorupţie îşi propune să schimbe din temelii felul în care se fac achiziţiile publice. Sistemul electronic folosit de stat pentru a încheia majoritatea contractelor din bani publici, ar urma să conţină şi date despre felul în care acestea sunt implementate. Specialiştii din Ministerului Justiţei spun că asta va ajuta la diminuarea riscurilor de fraudă.

Adrian Baboi, secretar de stat în Ministerul Justiţiei: „Este o extindere a acestui sistem electronic astfel încât să avem mai multe informaţii nu doar despre atribuirea contractelor, despre societăţile comerciale cărora le sunt atribuite contracte, ci despre execuţia contractelor, să ştim dacă au intervenit acte adiţionale, dacă au intervenit prelungiri de termene, dacă într-un final nu cumva s-a dublat costul efectiv şi dacă acele servicii au fost furnizate.”

Proiectul, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei, prevede şi restricţii pentru funcţionarii care decid să renunţe la funcţia de la stat.

×
Subiecte în articol: restricţii functionari publici
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close