Antena 3 CNN Actualitate Tensiuni la Chișinău. Pro-rușii adunați de partidul fugarului Ilan Șor au cerut demisia guvernului și a președintei Maia Sandu

Tensiuni la Chișinău. Pro-rușii adunați de partidul fugarului Ilan Șor au cerut demisia guvernului și a președintei Maia Sandu

Câteva mii de persoane au protestat astăzi în capitala Republicii Moldova pentru a cere demisia guvernului pro-occidental al ţări. Protestul a fost organizat de partidul Ilan Șor, un personaj apropiat de Rusia, condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul furtului de 1 miliard de dolari din băncile Republicii Moldova.

Tensiuni la Chișinău. Pro-rușii adunați de partidul fugarului Ilan Șor au cerut demisia guvernului și a președintei Maia Sandu
Sursa foto: Facebook Violeta Tătaru
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Sep 2022   •   23:05

 Mica naţiune est-europeană, situată între Ucraina şi România, a înregistrat o creştere a tensiunilor politice în ultimele luni, pe măsură ce preţurile la gaze naturale au crescut ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Aproximativ șase mii de oameni au protestat în faţa reşedinţei oficiale a preşedintelui Republicii Moldova din centrul Chişinăului, scandând sloganuri precum "jos cu (preşedintele) Maia Sandu" şi "jos cu guvernul". Protestul a fost organizat de Partidul Șor, fondat de Ilan Șor, un oligarh condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul furtului de 1 miliard de dolari din Băncile Republicii Moldova. În 2019 a reușit să fugă din țară și își coordonează acțiunile din străinătate.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat în repetate rânduri acţiunile Moscovei în Ucraina şi militează pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Criticii săi o acuză că ar fi trebuit să negocieze un acord mai bun privind gazele naturale cu Rusia, principalul furnizor al Moldovei.

Vineri, autoritatea de reglementare a gazelor din Moldova a majorat preţurile cu 27% pentru consumatorii casnici.

După-amiază, aproximativ 10 corturi au fost instalate de protestatari în faţa reşedinţei, după ce săptămâna trecută s-a încercat crearea unei tabere de protest în faţa parlamentului moldovean.

Potrivit TV8.md, liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a apărut doar online, comunicând cu oamenii prin intermediul unui televizor care a fost adus în fața protestatarilor și a declarat că proteste similare vor fi organizate în fiecare duminică.

Mulțimea s-a deplasat în coloane din mai multe regiuni ale Chișinăului, blocând bulevardul Ștefan cel Mare.

Reprezentanții Guvernului și Președinției susțin că într-un stat democrat, fiecare om este liber să iasă să protesteze.

×
Subiecte în articol: proteste Maia Sandu
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close