Antena 3 CNN Actualitate Revoltă într-o comună, după ce un adolescent a fost jefuit şi snopit în bătaie de 4 rromi

Revoltă într-o comună, după ce un adolescent a fost jefuit şi snopit în bătaie de 4 rromi

Act de solidaritate. Localnicii dintr-o comună din Neamţ, s-au unit şi au organizat o manifestaţie după ce un adolescent din comună, în vârstă de 16 ani a fost jefuit şi snopit în bătaie de 4 rromi. Prin gestul lor paşnic, fără îndemnuri rasiale, localnicii au militat pentru ca autorităţile să stopeze şirul de infracţiuni care au loc constant în comuna lor.

Revoltă într-o comună, după ce un adolescent a fost jefuit şi snopit în bătaie de 4 rromi
Sursa foto: Sursa foto : Facebook
de Claudia Popovici    |    26 Sep 2020   •   22:00

Cazul adolescentului de 16 ani a revoltat şi determinat localnicii din comuna Borca, judeţul Neamţ să organizeze o manifestaţie pe un grup de facebook numit „Si eu pot fi Damian”.

Ei au ceut şi aprobare de la primarie care în contextul pandemiei coronavirus, a acceptat adunarea pentru 100 de persoane.

„În urma evenimentului neplăcut ce a avut loc în comuna Borca, am hotărât să organizăm un marş în semn de solidaritate faţă de Damian. Punctul de plecare e de la poarta liceului. Marşul este legal, fiind aprobat de primărie”, scria organizatorul, pe contul lui de Facebook.

„Trebuie să fim cerebrali şi să nu ne facem singuri dreptate”

Manifestaţia s-a desfăsurat în mod paşnic, fără îndemnuri rasiale sau alte acţiuni violente. La faţa locului au fost prezenţi şi poliţiştii, iar zona a fost survolată de un elicopter.

Oamenii au militat pentru respectarea legii şi implicarea autorităţilor în stoparea şirului de infracţiuni care au loc în comună, făcând apel la ultimul caz, al adolescentului de 16 ani bătut cu bestilalitate de 4 rromi.

Oamenii sunt nemultumiţi că anumiţi membrii ai comunităţii rrome cerşesc şi au deseori un comportament antisocial şi violent.

„Este adevărat, răutaţile etnicilor au cam umplut paharul şi cred că suntem cu toţii extrem de porniţi, însă trăim într-o ţară cu autorităţi şi legi. Toate astea trebuiesc respectate. Chiar şi când nu ne convin deloc anumite situaţii trebuie să fim cerebrali şi să nu ne facem singuri dreptate. Astăzi ne exprimam în stradă dorinţa de a fi în siguranţă în localitate. Nu legea pumnului, furcii sau toporului, nu astea ne vor aduce liniştea, ba dimpotrivă, ne vor aduce noi conflicte”, se precizează într-o postare pe Facebook.

„Prezenţa noastră în stradă este dorinţa de siguranţă a cetăţeanului”

"Nu avem voie să fim rasişti şi să declanşăm acţiuni violente sau huliganism. Noi ne dorim ca autorităţile să înţeleagă că prezenţa noastră în stradă este dorinţa de siguranţă a cetăţeanului, că autorităţile trebuie să se implice şi mai mult pentru ca alţi copii, alţi părinţi, alte familii să nu mai treacă prin suferinţele şi necazul familiei adolescentului”, se mai susține într-o altă postare.

Oamenii se tem că acesta este doar începutul şi că actele de violenţă ar putea continua

„De s-ar lua măsuri şi i-ar da afară din comună, sunt o teroare pentru noi toţi, la şcoală ţi-e frică de ei, se agaţă de tine fără nici un motiv, fură, ameninţă şi noi suntem fără apărare. Până şi cadrelor didactice le este frică; personal nu am avut de-a face, dar am cunoştinţe care s-au confruntat cu probleme. Duminică, când ieşi ca omul la piaţă, nu ai loc de ei, imediat vine câte un cerşetor şi e în stare să te ia la bătaie dacă nu îi dai bani. Ăsta e doar începutul cu Damian, cine ştie ce va fi de acum încolo. Au fost atâtea incidente cu înjunghieri şi bătăi între ei, măcar acum când se iau de noi să îi dăm afară, nu putem trăi aşa”, mai susține o persoană pe facebook.

Tinerii care l-au jefuit şi bătut cu bestialitate pe adolescentul de 16 ani, au vârste cuprinse între 17 şi 23 de ani. Ei au fost arestaţi preventiv.

Adolescentul de 16 ani, a ajuns la spital desfigurat şi cu grave leziuni craniene, notează adevărul.ro.

×
Subiecte în articol: revolta adolescent rromi
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close