x close

Alarmant. Rezervele de gaze naturale ale României se vor epuiza în 9 ani

de S.T.    |    14 Sep 2016   •   15:10
Alarmant. Rezervele de gaze naturale ale României se vor epuiza în 9 ani 534 Foto: flickr.com/ Ervins Strauhmanis

Rezervele dovedite de gaze ale României se vor epuiza în următorii 9 ani, iar cele de țiței în 12 ani, dacă nu vor fi făcute investiții pentru noi descoperiri de hidrocarburi, a declarat, miercuri, Artur Stratan, președintele Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), într-o conferință de presă.

„Gradul de epuizare la resursele de petrol este de 90%. Mai avem posibilitatea de a produce hidrocarburi în România doar pentru o perioadă limitată, respectiv 12 ani la țiței și 9 ani la gaze naturale. Atât ne mai ajung rezervele dovedite din zona de onshore (pe uscat — n.r.), fără a mai investi”, a spus Stratan, potrivit Agerpres.

El a amintit că, în ultimii doi ani, prețul scăzut al petrolului a pus o presiune foarte mare pe investițiile din sectorul petrolier.

„Foarte multe investiții au fost anulate anul trecut și anul acesta și se va vedea acest lucru în nivelul producției care va continua să scadă. Statul recunoaște acest lucru, iar, dacă până acum România era o țară sigură din punct de vedere energetic, va trebui sa importe cantități din ce in ce mai mari. Deci, în loc să subvenționăm piața din România, vom subvenționa industriile din alte țări. Fără aceste stimulente, industria autohtonă e sortită pieirii într-un interval cât mai scurt”, a subliniat oficialul ROPEPCA.

În ceea ce privește strategia energetică pe care Ministerul Energiei o realizează în acest moment, Stratan spune că în sfârșit acest document vorbește și de cadrul fiscal pentru sectorul petrolier și a început să facă diferența între exploatările onshore și offshore, de mică sau mare adâncime, diferențe care ar trebui să se reflecte în cadrul fiscal.

„Dacă va continua presiunea prețului țițeiului, veți vedea foarte multe zăcăminte marginale care vor fi retrocedate, iar statul nu va avea ce să facă cu ele. Cheia pentru continuarea activităților acestor zăcăminte este modificarea regimului fiscal și acordarea de facilități fiscale, pentru a continua exploatarea lor în regim economic”, a continuat Stratan.

În ceea ce privește viitorul regim de redevențe, reprezentanții industriei au avut discuții în ultimele două luni cu Ministerul Finanțelor, însă totul s-a blocat odată cu plecarea secretarului de stat responsabil de acest sector. Astfel că discuțiile vor fi reluate de la zero cu noul Guvern, urmând ca viitorul cadru fiscal să poată fi aplicat cel mai devreme la 1 ianuarie 2018.

„Soluția este să așteptăm alegerile, iar procesul va fi reinițiat la începutul anului 2017, cu finalizare la mijlocul anului sau spre finalul anului 2017”, a precizat Stratan.

Sursă: Agerpres

Citeşte mai multe despre:

gaze naturale titei
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati