Antena 3 CNN Actualitate Risc de avalanşă de gradul patru, anunţat de meteorologi pentru Munţii Făgăraş

Risc de avalanşă de gradul patru, anunţat de meteorologi pentru Munţii Făgăraş

Risc de avalanşă de gradul patru, anunţat de meteorologi pentru Munţii Făgăraş
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Dec 2010   •   14:22

În Munţii Făgăraş există riscul de a se produce avalanşe de gradul patru, pe o scară de la unu la cinci, au anunţat, joi, meteorologii, citaţi de Mediafax. Avertizarea este valabilă pentru altitudini de peste 1.800 de metri. Salvamontiştii le recomandă turiştilor să nu se aventureze pe creste şi să nu se îndepărteze de cabane.

Avertizarea meteo este în vigoare de miercuri seară, ora 20.00, fiind valabilă până joi seară, la aceeaşi oră. Specialiştii susţin însă că riscul se va menţine şi în următoarele două zile.

"În Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, la suprafaţă este prezent un strat instabil de zăpadă proaspătă de tip pulver, de aproximativ 60 de centimetri, uşoară şi cu coeziune foarte scăzută între cristale, depus peste un strat mai vechi format, în principal din cristale fine şi feţe plane şi o crustă de gheaţă. Pe majoritatea pantelor suficient de înclinate stratul de zăpadă este puţin stabilizat. Declanşarea unei avalanşe este probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare. Sunt posibile declanşări spontane de avalanşe de zăpadă proaspătă de dimensiuni medii sau chiar mari", potrivit avertizării meteorologilor.

Şi în Munţii Bucegi riscul de producere a avalanşelor este însemnat, respectiv de trei pe o scară de la unu la cinci.

 

×
Subiecte în articol: muntii fagaras muntii bucegi
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close