Antena 3 CNN Actualitate Risc de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară aproximativ trei metri

Risc de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară aproximativ trei metri

Risc de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară aproximativ trei metri
25 Feb 2013   •   19:41

Stratul de zăpadă măsoară aproape trei metri în unele zone de la Bâlea Lac, iar salvamontiştii sibieni avertizează că perioada următoare este cea mai periculoasă din punctul de vedere al producerii avalanşelor, informează Mediafax.
   
Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că stratul de zăpadă ajunge până la trei metri în anumite zone din Munţii Făgăraş şi se stabilizează, atrăgând tot mai mulţi turişti.
   
"Chiar dacă în zona de şes a judeţului încet, încet se instalează primăvara, în zona de munte se instalează iarna adevărată: stratul de zăpadă creşte consistent, ajunge undeva până la trei metri în zona înaltă, la peste 2.000 de metri altitudine, se şi stabilizează, lucru care atrage tot mai mulţi turişti care vor să practice sporturi de iarnă. În zonele de schi tradiţionale, pe pârtiile amenajate, numărul de turişti se va reduce şi o să migreze în mare parte cei care vor aventură în zona înaltă a Munţilor Făgăraş, în special în zona Bâlea", a declarat Adrian David, şeful Salvamont Sibiu.
   
Potrivit acestuia, perioada cuprinsă între finalul lunii februarie şi jumătatea lunii aprilie este cea mai periculoasă pentru producerea avalanşelor, de aceea turiştii care urcă la Bâlea Lac ar trebui să fie dotaţi cu echipament de salvare din avalanşă, respectiv sondă, transmiţător electronic şi lopată pentru zăpadă.
   
Potrivit unui comunicat al Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, de luni seară, de la ora 20.00, până marţi la aceeaşi oră, riscul producerii avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi este de trei, pe o scară de la unu la cinci.
       
Potrivit sursei citate, în intervalul meţionat "se pot declanşa şi avalanşe de topire de suprafaţă, în general de mici dimensiuni".

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close