Antena 3 CNN Actualitate Risc mare de avalanșă la munte. Nivelul de alertă a fost ridicat la gradul cinci

Risc mare de avalanșă la munte. Nivelul de alertă a fost ridicat la gradul cinci

Meteorologii avertizează risc mare de avalanșă în mai multe masive montane din România.

Risc mare de avalanșă la munte. Nivelul de alertă a fost ridicat la gradul cinci
Sursa foto: getty images | med_ved
de Ioana Mircea    |    26 Feb 2023   •   12:42

ANM transmite avertizări de risc mare de avalanșă în mai multe masive montane, valabile în intervalul 26 februarie, ora 12.00 - 27 februarie, ora 20.00. În această perioadă vor fi ninsori însemnate cantitativ.

În Masivele Rodnei, Călimani, Bistriței, Ceahlău riscul de avalanșă este de nivel 4 din 5, iar în restul masivelor nivel 3 din 5.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pe pantele suficient de înclinate și pe văile unde sunt depozite mari de zăpadă, se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin alunecarea stratului puțin rezistent de la suprafață sau prin ruperea plăcilor de vânt, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici ale stratului. Avalanșele pot angrena izolat și straturile subiacente, mai vechi.

Citește și: Cod portocaliu și cod galben de viscol și ninsori, în mai multe județe din țară. Avertizări meteo emise de ANM

Vremea va fi în general închisă, iar temperaturile diurne vor rămâne ușor pozitive la altitudini sub 1800 m, în special în Carpații Meridionali și de Curbură. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala predominant ninsori în nordul Carpaților Orientali și în cei Occidentali și la peste 1600 m în Carpații Meridionali.

La altitudini joase temporar se vor semnala ploi și lapovițe, mai ales în Carpații Meridionali și în cei de Curbură. La peste 1800 metri a nins viscolit și s-a depus un strat consistent de zăpadă, iar în continuare sunt așteptate ninsori importante cantitativ, care pot depăși 20-25 l/mp și care vor depune un strat nou de zăpadă, astfel încât stratul de zăpadă nou-depus va depăși în unele zone 40-50 cm, potrivit ANM.

×
Subiecte în articol: avalansa
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close