Antena 3 CNN Actualitate Ritli Ladislau: În România, bolnavii stau prea mult în spitale, inutil

Ritli Ladislau: În România, bolnavii stau prea mult în spitale, inutil

Ritli Ladislau: În România, bolnavii stau prea mult în spitale, inutil
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    27 Ian 2012   •   17:34

Ministerul Sănătăţii doreşte ca pachetul de servicii medicale de bază de care beneficiază fiecare asigurat pe baza contribuţiei lunare la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate să includă aceleaşi servicii, dar să fie revizuit astfel încât bolnavii să nu stea inutil în spitale, informează Agerpres.

De asemenea, o altă cerinţă este ca medicamentele să fie corect prescrise şi procedurile scumpe să fie bine reglementate prin protocoale de diagnostic.

"Noi ţinem bolnavii prea mult în spitale inutil. E adevărat că noi avem şi componenta socială de a menţine bolnavii, fiindcă nu au unde să meargă sau nu au din ce să cumpere medicamentul acasă şi îi ţinem în spital. Umblăm la acele proceduri simple, de mică chirurgie, la care noi ţinem bolnavii de 2-3 ori ori mai mul decât în alte ţări", a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

Şeful de la Sănătate explică decizia prin faptul că pachetul de servicii medicale de bază "este prea vast, nelimitat aproape" şi va fi revizuit fără a fi "tăiate" serviciile incluse şi în prezent.

Potrivit lui Ritli, studiile recente ale unor experţi străini şi din cadrul ministerului arată că, în prezent, există medicamente scumpe care sunt prescrise pentru acele afecţiuni pentru care nu sunt autorizate, pastile care sunt nu prescrise pentru grupele de vârstă corespunzătoare, iar unele servicii paraclinice scumpe sunt acordate "la recomandarea vecinului".


×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close