Antena 3 CNN Actualitate Ritli: Noul proiect de lege este asumat, în mare parte, de Ministerul Sănătăţii

Ritli: Noul proiect de lege este asumat, în mare parte, de Ministerul Sănătăţii

Ritli: Noul proiect de lege este asumat, în mare parte, de Ministerul Sănătăţii
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    11 Ian 2012   •   12:25

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat, marţi seara, că actualul proiect de lege a Sănătăţii este asumat, în mare parte, de ministerul pe care îl conduce, dar mai sunt şi elemente care necesită discuţii, a spus demnitarul la un post de televiziune, potrivit Agerpres.

Ritli a adăugat că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au lucrat 5-6 săptămâni pe acest proiect, având în vedere că structura de urgenţă este una complexă şi implică atât ministerul pe care îl conduce, cât şi Ministerul Administraţiei şi Internelor şi STS.

Noul proiect de lege a Sănătăţii permite ca ambulanţele din sistemul privat, pe baza unor criterii stabilite de MS, să poată acorda asistenţă medicală de urgenţă, a explicat Ritli. El a precizat că aceste criterii există şi acum.

În opinia sa, este bine să participe mai mulţi operatori la asistenţa medicală de urgenţă, pentru că, în caz de necesitate, să poată ajunge la cazul solicitat ambulanţa cea mai apropiată.

Ministrul Sănătăţii a susţinut că oamenii vor primi asistenţă medicală de urgenţă ca şi până acum, fără bani, la fel şi cei care nu au asigurare.

Proiectul va rămâne în dezbatere 30 de zile, conform prevederilor legale, dar această perioadă s-ar putea prelungi până când se vor aduna toate opiniile. Proiectul de lege este unul cadru, urmând să fie elaborată legislaţie secundară, pentru aceasta fiind necesare aproximativ şase luni, a precizat Ladislau Ritli.
   
Potrivit ministrului, casele private de sănătate care vor gestiona banii care se strâng în fondul naţional unic vor fi în număr mai restrâns, îşi vor expune pachetele de servicii suplimentare şi fiecare persoană poate să îşi aleagă casa pe care o doreşte şi care oferă cele mai bune servicii.

Ritli a menţionat că asigurarea voluntară acoperă serviciile din pachetul de bază la care se adaugă anumite servicii în plus. Asigurarea voluntară este deductibilă în cuantum de 300 de euro din impozit, iar angajatorul poate să o ofere dacă doreşte, a indicat ministrul.

În opinia sa, asigurarea voluntară va acorda servicii mai bune calitativ şi va permite acces mai rapid la anumite servicii medicale, investigaţii fără să se mai stea pe liste de aşteptare.

El a adăugat că se garantează acoperirea teritorială cu casele de asigurări private care vor trebui să îndeplinească anumite condiţii şi să fi avut cel puţin un milion de asiguraţi până la momentul încheierii contractului şi cel puţin 250 milioane de euro cifră de afaceri.
   
Conform ministrului Sănătăţii, în ceea ce priveşte segmentul spital, proiectul de lege permite o mai bună finanţare pentru că poate se pot accesa împrumuturi, proiecte externe, iar în ceea ce priveşte resursele umane va fi o grilă de salarizare care va avea un minim, angajaţii putând să câştige foarte mult dacă sunt foarte solicitaţi.

×
Subiecte în articol: Ministerul Sănătății ambulanta
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close