Robert Cazanciuc, fost subaltern al lui Ponta în Guvernul Năstase, propus ministru al Justiţiei. Preşedintele Băsescu a semnat demisia lui Cazanciuc de la Parchet

de M.Z.    |    11 Apr 2013   •   15:20
Robert Cazanciuc, fost subaltern al lui Ponta în Guvernul Năstase, propus ministru al Justiţiei. Preşedintele Băsescu a semnat demisia lui Cazanciuc de la Parchet Foto: luju.ro
Update 15.50 - Băsescu s-a sucit în privinţa lui "Cazancioc, ăla". Dacă în 2012 îl ironiza, azi îl vrea ministrul Justiţiei

Update 15.20
- Preşedintele Traian Băsescu a aprobat, joi, demisia lui Robert Cazanciuc de la Parchetul General.

Update 14.48
- CSM a transmis Preşedinţiei documentele privind eliberarea din funcţia de procuror a lui Cazanciuc.

Update 14.47
- Ministrul interimar al Justiţiei, Victor Ponta, a spus că ar putea să trimită joi preşedintelui Traian Băsescu nominalizarea lui Robert Cazanciuc pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Update 14.19 - PSD şi PNL nu au fost consultate în privinţa numirii lui Cazanciuc la Ministerul Justiţiei

Update 13.38
- Ponta i-a trasat deja sarcinile lui Cazanciuc: Prioritatea zero a viitorului ministru al Justiţiei este un raport bun MCV şi implementarea noilor coduri.

Update 12.24
- Premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a anunţat, joi, la CSM, că îl va propune pe Robert Cazanciuc în funcţia de ministru al Justiţiei, după ce va fi emis decretul de eliberare din magistratură al acestuia, plenul CSM luând act de demisia lui din funcţia de procuror.

De asemenea, Ponta a spus că a vorbit cu preşedintele Traian Băsescu despre această nominalizare.

"Am vorbit cu preşedintele, azi de dimineaţă l-am sunat pe Traian Băsescu, pentru că el trebuie să admită cerea. Nu a avut niciun fel de obiecţie şi imediat ce se emite decretul de eliberare din funcţia de magistrat, se poate emite decretul (de numire a ministrului Justiţiei – n.r.) şi se depune jurământul", a declarat Ponta, la finalul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii.

Victor Ponta a mai spus că s-a gândit la mai multe persoane pentru şefia Ministerului Justiţiei, însă a luat decizia de a-l nominaliza pe Robert Cazanciuc.

Astfel, Cazanciuc va renunţa la cariera de magistrat după 18 ani de carieră.

Ponta a spus că prin această propunere la MJ îşi doreşte echilibru şi evitarea controverselor.

Totodată, copreşedintele USL a precizat că a discutat şi cu partenerul de coaliţie, Crin Antonescu, despre această nominalizare.

"A fost o decizie politică, am luat-o vorbin cu Crin Antonescu", a precizat şeful PSD.


Update 11.32
- Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, purtător de cuvânt al PSD, a declarat joi, la Antena 3, că în interiorul partidului nu s-a discutat despre nominalizarea lui Robert Cazanciuc la şefia Ministerului Justiţiei. Ivan a nu a exclus posibilitatea ca despre această propunere să se fi discutat în USL.

Update 11.25
- Robert Cazanciuc a demisionat din funcţia de procuror de la Parchetul General. Urmează ca CSM să aprobe demisia.


Update 11.16
- Cât de bogat este Robert Cazanciuc?

Tehnocratul Robert Cazanciuc are două terenuri în Chitila şi Prahova, un apartament în Bucureşti, o casă în Chitila şi două autoturisme, potrivit ceie mai recente declaraţii de avere.

În 2011, Cazanciuc a încasat un salariu de 210.637 lei pe an, de la MAE, iar soţia sa, angajată la TAROM, a câştigat în anul 2011, 67.000.

Familia mai are un credit de 108.000 euro.


Update 10.51 - Robert Cazanciuc, actualul secretar general al MAE, ar fi confirmat că a avut o discuţie cu ministrul interimar al Justiţiei, Victor Ponta, şi ar fi acceptat să fie ministrul Justiţiei, a declarat joi, la Antena 3, jurnalistul Adina Anghelescu, de la Lumea justiţiei.


Premierul Ponta a ajuns la Robert Cazanciuc după ce numirea lui Horia Georgescu a picat la discuţiile din coaliţie, scrie Gândul. Potrivit unorn surse politice, şeful ANI acceptase propunerea lui Ponta şi primise acordul preşedintelui Traian Băsescu, însă s-a lovit de vetoul PNL.

Nemulţumirile liberalilor vizează dosarele de incompatibilitate deschise la solicitarea ANI unor apropiaţi ai lui Crin Antonescu. Este vorba de secretarul general al PNL, fostul ministru Eduard Hellvig, care şi-a pierdut portofoliul în al doilea Guvern Ponta tocmai din cauza suspiciunilor de incompatibilitate ridicate de Agenţie, dar şi de Dan Mihalache, transferat de la Secretariatul General al Guvernului la cel al Senatului, din motive similare.


__________________________________

Ministrul interimar al Justiţiei, Victor Ponta, ar putea anunţa, joi, ministrul desemnat pentru acest portofoliu, după terminarea şedinţei CSM, la care participă. Teoretic, şedinţa CSM ar trebui să se termine în jurul orei 10.30.

În acest moment, favorit pentru şefia la Ministerul Justiţiei este tehnocratul Robert Cazanciuc, scrie DC News.

Cine este Robert Cazanciuc

Robert Cazanciuc, în prezent secretar general al MAE, este încă procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, detaşat pe 21 mai 2012 la Ministerul Afacerilor Externe pe funcţia de secretar general.

Cazanciuc a fost, din 1995 până în 1998 procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria SAI, iar din 1998 s-a transferat la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, unde a lucrat timp de doi ani ca procuror în cadrul Biroului pentru relaţia cu mass-media.

Din 2000 până în 2001 a fost purtător de cuvânt al aceluiaşi Parchet, elaborând în această perioadă primul ghid de relaţii cu presa al Ministerului Public din România.

În perioada 2001-2004 Robert Cazanciuc a fost director general şi apoi subsecretar de stat în cadrul Corpului de Control al prim-ministrului, condus atunci de actualul premier Victor Ponta, în mandatul lui Adrian Năstase în fruntea Guvernului. Ca subsecretar de stat a coordonat echipa de elaborare a Acordului de cooperare administrativă cu OLAF.

În 2004 a fost numit secretar de stat la Departamentul Implementare Programe şi Ajustare Structurală, iar în 2005 a fost director general adjunct la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Apoi, până în 2008, a fost procuror şef al Biroului pentru relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

A absolvit în 1996 şi Institutul Naţional al Magistraturii. Din 1998, Robert Cazanciuc s-a transferat la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie unde a lucrat timp de doi ani ca procuror în cadrul Biroului pentru relaţia cu mass-media.

La preluarea Ministerului Justiţiei de către PSD, Victor Ponta a anunţat că va înmâna portofoliul unui tehnocrat.

În presă s-au vehiculat în ultima perioadă numele lui Ovidiu Puţura, secretar de stat la Ministerul Justiţiei şi cel al fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu. Premierul a menţionat, referitor la Predoiu, că şi l-ar dori în această funcţie, dar din păcate fostul ministru l-a anunţat că va refuza o eventuală propunere.

În prezent, premierul Victor Ponta deţine interimatul la Ministerul Justiţiei, din 26 martie, după ce Mona Pivniceru a demisionat din funcţie, ca urmare a faptului că începând din luna iunie va fi judecător al Curţii Constituţionale.
x close