Antena 3 CNN Actualitate Un infractor român condamnat în străinătate s-a plâns la CEDO că spațiul din închisoare era prea mic şi a fost despăgubit

Un infractor român condamnat în străinătate s-a plâns la CEDO că spațiul din închisoare era prea mic şi a fost despăgubit

Românul de 39 de ani a fost condamnat în Portugalia la 9 ani şi 6 luni de închisoare pentru furt. Bazându-se pe articolul 3 din convenția CEDO, individul a denunțat condițiile de detenție din închisoarea Oporto, despre care spune au fost "inumane și degradante”. Judecătorii i-au dat dreptate și au decis că acesta trebuie despăgubit de statul portughez.

Un infractor român condamnat în străinătate s-a plâns la CEDO că spațiul din închisoare era prea mic şi a fost despăgubit
de Claudia Popovici    |    21 Oct 2020   •   23:33

Potrivit unui comunicat de presă publicat de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), marţi, 20 octombrie, bărbatul în vârstă de 39 de ani a stat în închisoarea din Oporto 6 ani şi jumătate, în perioada 19 octombrie 2012 – 6 martie 2019, când a fost eliberat pentru bună purtare.

„Bărbatul s-a plâns că în această perioadă a fost ținut în celule supraaglomerate, cu spațiu personal limitat; că celulele erau insalubre, prea reci iarna și prea călduroase vara și că toaletele nu erau compartimentate. De asemenea, s-a plâns de asistență stomatologică tardivă și inadecvată și de faptul că apelurile telefonice către familia sa erau limitate la cinci minute pe zi”, se arată în comunicatul CEDO.

Cazul nu este singular. Şi alţi români care au fost reţinuţi în penitenciarul Oporto au denunţat la CEDO aceleaşi probleme şi au avut câştig de cauză. Ultimul caz, tot un român, a primit o despăgubire în valoare de 15.000 de euro.

Din cercetările efectuate, CEDO a constatat că penitenciarul Oporto a găzduit peste 1000 de deţinuţi în fiecare an, deşi a fost construit pentru un total de 686 deţinuţi.

Astfel, timp de 6 ani cât a stat la penitenciarul Oporto, românul a avut mai puțin de 3 mp de spațiu personal, mai exact 2,8 mp în celule destinate a două persoane și 2,1 mp în celule cu ocupare multiplă, unde au fost ținuți până la șase deținuți.

„Curtea a considerat că reclamantul a fost supus unor dificultăți de o intensitate care depășea nivelul inevitabil al suferințelor inerente detenției, constituind astfel un tratament degradant cu încălcarea articolului 3 din Convenție. De asemenea, a constatat că lipsa încălzirii a fost un factor agravant, având în vedere disconfortul, sau chiar stresul, pe care reclamantul trebuie să-l fi resimțit pe tot parcursul detenției sale în închisoare”, se mai arată în comunicat.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dispus, marți, 20 octombrie, ca statul portughez să plătească o despăgubire de 14.000 de euro cetățeanului român.

În ceea ce privește plângerile legate de asistența stomatologică cu întârziere și apelurile telefonice cu familia, CEDO a decis că nu au fost încălcate drepturile deținutului.

Potrivit aceluiași comunicat publicat de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, românul se află în prezent închis în penitenciarul din Tulcea.

×
Subiecte în articol: CEDO Portugalia
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close