Antena 3 CNN Actualitate Mărturiile unui român prezent la o discuție între mecanicii telecabinei prăbușite în Italia: ”Azi am reparat-o așa, mâine vom mai vedea”

Mărturiile unui român prezent la o discuție între mecanicii telecabinei prăbușite în Italia: ”Azi am reparat-o așa, mâine vom mai vedea”

Ionel Adrian Alexandroae, un român stabilit în Italia, a fost martorul unei discuții între mecanicii telecabinei prăbușite în Italia, accident în care au murit 14 oameni, chiar cu o zi înaintea tragediei.

Mărturiile unui român prezent la o discuție între mecanicii telecabinei prăbușite în Italia: ”Azi am reparat-o așa, mâine vom mai vedea”
Sursa foto: Getty Images
de Adelina Miron    |    28 Mai 2021   •   15:24

„Am reparat-o așa pentru azi, vom vedea mâine”, sunt cuvintele pe care le-ar fi auzit Ionel Adrian Alexandroae, un român de 46 de ani stabilit în Italia, în timpul unei conversații între doi mecanici care au făcut lucrări de reparație la telecabina prăbușită în stațiunea italiană Stresa. 

Conversația a avut loc cu mai puțin de 24 de ore înainte de tragedia în care 14 persoane și-au pierdut viața. Ionel era împreună cu soția sa pe vârful Mottarone și s-au urcat în telecabină. Din cauza lucrărilor, cursa a fost întârziată cu aproximativ o oră. 

După finalizarea reparațiilor, cei doi au coborât de pe munte cu telecabina în care se aflau și cei doi mecanici. ”Au spus că nu pot scoate un rulment”, își amintește românul despre conversația mecanicilor. 

A doua zi, în timp ce se afla în mașină, cuplul a aflat despre telecabina prăbușită 500 de metri la radio.

”M-am gândit că ar putea fi telecabina respectivă. Nu știu unde au făcut mecanicii intervenția, dacă la telecabină sau la vreun stâlp, dar acum mi-e teamă că este vorba despre acea telecabină. Nu am auzit totul în timp ce vorbeau, numai când au spus pentru astăzi am reparat așa, mâine vom vedea și că au vorbit despre un rulment pe care nu au putut să-l scoată. Cu toate acestea, mă uimește că mecanicii, dacă ar fi așa, ar fi coborât cu aceeași cabină cu frânele blocate. Unde au găsit curajul de a se urca în ea? Sau erau prea siguri că nu avea să se întâmple nimic?”, a declarat românul pentru la Repubblica. 

Trei persoane au fost arestate în urma accidentului teleferic din Italia

Trei persoane au fost arestate în urma accidentului de telecabină din Italia după ce anchetatorii au descoperit că un sistem de frânare de siguranță a fost „manipulat” pentru a evita blocajele continue ale telecabinei.

Pentru a evita blocajele telecabinei, sistemul de frânare de urgență a fost blocat cu o menghină, ceea ce înseamnă că atunci când cablul s-a rupt, sistemul de urgență nu a putut fi activat, a transmis procurorul din provincia Verbania, Olimpia Bossi, după audierile care au avut loc peste noapte, citat de agenția ANSA.

Un inginer, directorul serviciului și un șef operativ au fost arestați, conform DPA, citat de Mediafax. Cele trei persoane sunt acuzate de mai multe infracțiuni, între care crimă.

Accidentul s-a petrecut duminică, 23 mai, în regiunea italiană Piemonte, la vest de Lacul Maggiore, pe o linie care leagă orașul turistic Stresa de Muntele Mottarone de 1.500 de metri înălțime.

Două familii cu copii mici se află printre cele 14 persoane care au murit, după ce telecabina în care se aflau s-a prăbuşit şi s-a rostogolit 500 de metri pe versantul unui munte, după ce cablurile de susţinere s-au rupt în cel mai înalt punct al traseului.

În total, cinci grupuri de persoane s-au urcat în cabina telefericului. Printre ele, şi cele două cupluri care aveau copii mici. Oamenii sosiseră din Varese, Piacenza, Verbania sau Pavia. 

Presa italiană menționează că telecabina care face legătura cu Mottarone a fost închisă în anul 2014 în vederea reviziei generale și a fost redeschisă în 2016.

Pe parcursul reviziei, au fost schimbate motoarele, panourile electrice, echipamentele electronice și transformatoarele de curent.

 

×
Subiecte în articol: Italia telecabina roman
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close