Antena 3 CNN Actualitate Ce se întâmplă cu cei trei români arestați după difuzarea reportajului Sky News. Decizia instanței

Ce se întâmplă cu cei trei români arestați după difuzarea reportajului Sky News. Decizia instanței

Ce se întâmplă cu cei trei români arestați după difuzarea reportajului Sky News. Decizia instanței
06 Oct 2016   •   16:14

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au respins cererea procurorilor DIICOT de prelungire a arestului preventiv în cazul celor trei bărbaţi români care apar în reportajul realizat de televiziunea britanică Sky News.

Instanţa a dispus ca Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics să fie plasaţi sub control judiciar, însă decizia nu este definitivă, putând fi contestată de DIICOT.

Cei trei se află în arest preventiv din 12 august, fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

Aurelian Mihai Szanto a jucat rolul de intermediar între jurnaliştii britanici şi presupuşii traficanţi de arme, iar Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics apar cu feţele acoperite în materialul Sky News, în care descriu şi manipulează armele de foc oferite spre vânzare.

De asemenea, trei membri ai echipei de la postul de televiziune britanic care au participat la realizarea reportajului au fost puşi sub urmărire penală de procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunii de comunicare de informaţii false.

Potrivit DIICOT, la începutul lunii iulie 2016, Aurelian Szanto, cetăţean român rezident în Marea Britanie de mai mulţi ani, a fost contactat telefonic de către un jurnalist britanic, care i-a propus să lucreze ca translator pentru postul Sky News. Respectivul jurnalist i-a spus că intenţionează să realizeze un documentar despre traficanţii de arme şi i-a cerut să găsească persoane dispuse să prezinte arme de foc. Deşi Szanto a replicat că nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vânătoare deţinute legal de un prieten de-al său din România, respectivul jurnalist a fost de acord. În aceste condiţii, Szanto a luat legătura cu prietenul său Attila-Csaba Pantics, care a fost de acord cu solicitarea, urmând ca prezentarea armelor să o facă împreună cu vărul său, Levente Pantics.

Procurorii mai spun că jurnaliştii britanici i-au oferit lui Aurelian Szanto suma de 2.000 de euro, pentru realizarea "investigaţiei jurnalistice", din care acesta a oprit 1.000 euro, iar restul de 1.000 euro urma să fie împărţit între Attila Pantics şi Levente Pantics.

Reportajul a fost realizat pe data de 31 iulie, iar Attila Csaba Pantics, Levente Pantics şi Aurelian Szanto au jucat rolul de traficanţi de arme, purtând cagule pe cap.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Sky News ancheta romani reportaj fals arme
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close