Antena 3 CNN Actualitate Ce trebuie să ştie românii înainte de sacrificarea porcului. Amenzile pot ajunge la 40.000 de lei

Ce trebuie să ştie românii înainte de sacrificarea porcului. Amenzile pot ajunge la 40.000 de lei

Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a transmis românilor un set de recomandări în privința achiziționării și comercializării cărnii de porc în perioada sărbătorilor de iarnă.

Ce trebuie să ştie românii înainte de sacrificarea porcului. Amenzile pot ajunge la 40.000 de lei
Sursa foto: Pixabay
de Adelina Miron    |    15 Dec 2021   •   19:47

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora şi este interzisă vânzarea şi/sau cumpărarea porcilor vii, fără control sanitar-veterinar, de la “samsari” sau din locuri neaprobate sanitar veterinar.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscăm să îmbolnăvim alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav de trichineloză, să nu riscăm vânzarea şi consumul cărnii.

Filialele D.S.V.S.A recomandă să cumpărăm carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar care, prin programul de control implementat de către inspectorii D.S.V.S.A., garantează că acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.
 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: porc romani carne
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close