Antena 3 CNN Actualitate Românii scutiţi de taxa pe boală. Ordonanţa de urgenţă, pe masa Guvernului

Românii scutiţi de taxa pe boală. Ordonanţa de urgenţă, pe masa Guvernului

Guvernul elimină taxa pe boală. Pe masa Executivului este o ordonanță de urgență prin care sunt scutiţi de plata contribuţiei mamele, bolnavii de cancer si cazurile de urgență.

de Cătălina Mănoiu    |    04 Apr 2024   •   13:01

Guvernul vrea să fie scutite de această contribuţie la sănătate, pentru concedii medicale, mamele, persoanele care ajung în spital în urma unor urgenţe medicale, bolnavii de cancer şi femeile însărcinate. Aceste categorii de români nu vor mai plăti contribuţia la sănătate atunci când sunt în concediu medical.

Taxa pe boală, în cuantum de 10%, a fost stabilită la începutul acestui an, în luna ianuarie, şi a făcut parte din pachetul de măsuri fiscal-bugetare adoptat de Guvern şi a fost criticat atât asociaţiile de pacienţi, cât şi de opoziţie.

Totuşi, taxa pe boală rămâne în vigoare pentru toţi ceilalţi contribuabili. Potrivit opoziţiei, din ianuarie şi până în prezent, statul a reuşit să colecteze aproximativ 30 de milioane de euro din impozitarea concediilor medicale.

De cealaltă parte, reprezentanţii Guvernului au susţinut în repetate rânduri că s-a ajuns într-o situaţie nefirească în care anumiţi bolnavi luau mai mulţi bani dacă erau în concediu medical decât dacă ar fi fost la muncă. Atât premierul Marcel Ciolacu, cât şi ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, au precizat că, anul trecut, statul a plătit concedii medicale în valoare de 6 miliarde de lei, aproximativ 4,3 milioane de concedii medicale fiind aprobate.

×
Subiecte în articol: taxa pe boală concediu medical
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close