Antena 3 CNN Actualitate România, la 30 de ani de la momentul crucial care a propulsat-o în rândurile NATO | Radu Tudor: "Am fost acolo"

România, la 30 de ani de la momentul crucial care a propulsat-o în rândurile NATO | Radu Tudor: "Am fost acolo"

Jurnalistul și realizatorul Antena 3 CNN Radu Tudor evocă, dintr-o perspectivă personală, evenimentul în urma căruia țara noastră și-a început parcursul către statutul de membru al Alianței Nord-Atlantice.

România, la 30 de ani de la momentul crucial care a propulsat-o în rândurile NATO | Radu Tudor: "Am fost acolo"
Sursa foto: Antena 3 CNN / radu-tudor.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Ian 2024   •   18:50

Este vorba despre lansarea Parteneriatului pentru Pace (Pfp), în vederea extinderii NATO, în mandatul președintelui american de atunci, Bill Clinton.

Documente desecretizate ale Departamentului de Stat al SUA relevă că, la vremea respectivă, Clinton l-a asigurat pe omologul rus din epocă, Boris Elțîn, că Pfp reprezintă "un traseu ce va duce la aderarea la NATO, dar care nu trasează o altă linie de demarcație în Europa, la câteva sute de mile spre est".

Radu Tudor a rememorat, într-o postare pe blogul său, contextul politic, entuziasmul și emoțiile care au însoțit evenimentul la care a fost martor.

"10 ianuarie 2024. Acum 30 de ani, pe 10 ianuarie 1994, intram pentru prima oară în sediul Cartierului General al NATO din Bruxelles. Ocazia era una specială : Summit-ul NATO la nivel de șefi de stat pentru lansarea unei inițiative istorice – Parteneriatul pentru Pace (PfP), 10-11 ianuarie 1994.

Radu Tudor: "România, prima țară care a semnat inițiativa Parteneriatului pentru Pace"

A fost mecanismul prin care a debutat procesul de extindere al Alianței Nord Atlantice. România, după 45 de ani de comunism în care a fost ținută cu forța, s-a eliberat. A fost prima țară care a semnat inițiativa PfP.

După 10 ani, în 2004, se ridica drapelul României la Cartierul General al NATO, ca stat aliat. Sunt amintiri frumoase dintr-o perioadă romantică, a presei scrise, în care am debutat ca jurnalist.

În acele vremuri, se difuzau comunicatele tipărite pe hârtie, pe care veneam și le luam dintr-un loc special, după ce eram anunțați prin difuzoare de către Direcția Presă și Informare a NATO.

Tot acolo găseam fotografii tipărite pe hârtie, pixuri, autocolante și altele. Dar și casete audio (ulterior și video) cu declarațiile principalilor lideri ai țărilor NATO.

Am păstrat câteva casete audio de atunci (...) De 30 de ani, sunt acreditat la NATO, particip la toate evenimentele importante ale acestei alianțe politico-militare, cea mai puternică din istorie.

NATO împlinește anul acesta 75 de ani de existență și marchează aniversarea printr-un summit extraordinar ce va avea loc la Washington", a scris jurnalistul pe blogul său.

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close