Antena 3 CNN Actualitate România a plătit avansul pentru vaccinul împotriva COVID-19

România a plătit avansul pentru vaccinul împotriva COVID-19

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat miercuri că a semnat plata avansului către Comisia Europeană, în sumă de peste 12 milioane euro, pentru vaccinul Covid-19.

România a plătit avansul pentru vaccinul împotriva COVID-19
Sursa foto: Hepta
de Dana Musceleanu    |    25 Noi 2020   •   11:50

"Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin Covid-19, în sumă de 12.058.345 euro!", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Florin Cîţu a declarat marţi că Executivul a suplimentat, prin rectificarea bugetară, suma necesară pentru plata contribuţiei la Comisia Europeană şi prefinanţarea producătorilor pentru vaccinul împotriva coronavirusului.

"Astăzi vreau să elimin din spaţiul public orice discuţie, orice informaţie falsă. Prin rectificarea bugetară aprobată ieri (luni n.r) Guvernul a suplimentat suma necesară pentru plata contribuţiei la Comisia Europeană şi, foarte important, prefinanţarea producătorilor pentru vaccinul împotriva coronavirus. Astfel, România se asigură că va avea între primele ţări acces la acest vaccin în perioada următoare. Deci, orice altă informaţie în spaţiul public este falsă", a spus ministrul Finanţelor.

Când vor ajuge în România primele doze

Vaccinul anti-Covid este primul din istorie fabricat atât de repede, în mai puțin de un an. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că ar putea aproba primele vaccinuri împotriva COVID-19 până la sfârşitul acestui an sau cel mai târziu la începutul anului viitor.

România trebuie să pregătească rapid strategia și condițiile de vaccinare anti-COVID pentru momentul în care serul va fi pus pe piața europeană. Transportul și condițiile de depozitare vor fi principala provocare.

Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă de la finalul lunii decembrie, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Acesta a mai precizat că prioritatea campaniei de vaccinare este aceea de a proteja lucrătorii din sistemul de sănătate, persoanele din categoriile vulnerabile şi lucrătorii din activitățile esențiale din infrastructura critică.

 

 

×
Subiecte în articol: COVID-19 vaccin
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close