Antena 3 CNN Actualitate România, ameninţată de radiaţiile ultraviolete: Arsuri solare şi predispoziţie către cancer de piele

România, ameninţată de radiaţiile ultraviolete: Arsuri solare şi predispoziţie către cancer de piele

România, ameninţată de radiaţiile ultraviolete: Arsuri solare şi predispoziţie către cancer de piele
Sursa foto: Foto: scienceray.com
29 Mar 2011   •   14:53
Radiaţiile ultraviolete ameninţă România. Vinovată e o gaură de ozon care va acoperi nordul Europei. Anunţul a fost făcut de cercetătorii germani, care ne avertizează că efectele se vor simţi şi la noi. Cercetătorii germani au adunat date din treizeci de staţii de măsurare din zona arctică. Toate indică un nivel foarte scăzut al ozonului deasupra Polului Nord. Stratul care filtrează radiaţiile trimise de soare spre pământ s-a subţiat.

Aceste mase de aer se vor mişca rapid spre Europa, săptămâna aceasta. Până la sfârşitul lunii, stratul subţiat de ozon se va afla deasupra ţărilor scandinave, va ajunge în nordul Poloniei şi în Rusia. În zonele afectate, nivelul radiaţiilor UV va creşte.

Nivelul radiaţiilor va fi crescut. Va duce la arsuri solare şi predispoziţie către cancer de piele” a declarat doctorul Markus Rex, cercetător la Institutul pentru Cercetări Polare.

Nici românii nu vor fi feriţi, spun nemţii. După calculele lor, vom fi expuşi la radiaţii tocmai când ne gândeam să trecem la hainele de vară.

Dar metorologii români spun că tocmai încălzirea vremii ne va feri de gaura de ozon. “Odată ce ne apropiem de sezonul cald, temperatura, chiar şi în stratosferă va începe să crească, micşorând astfel riscul de formare a găurii de ozon. Nu există niciun pericol pentru ţara noastrăeste de părere meteorologul Florinela Georgescu.

Fenomenul este în continuare atent monitorizat. Nemţii vor prezenta mai multe date despre fenomen într-o conferinţă care va avea loc pe patru aprilie, la Viena. Până atunci, specialiştii ne sfătuiesc să folosim creme cu factor de protecţie cât mai mare, şepci sau pălării.
 


 

×
Subiecte în articol: cancer de piele România radiatii
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close