Antena 3 CNN Actualitate România, amenințată. Ținutul Secuiesc, proiect depus în Monitorul Oficial. Republica Moldova strânge legătura cu Rusia

România, amenințată. Ținutul Secuiesc, proiect depus în Monitorul Oficial. Republica Moldova strânge legătura cu Rusia

România, amenințată. Ținutul Secuiesc, proiect depus în Monitorul Oficial. Republica Moldova strânge legătura cu Rusia
26 Ian 2017   •   21:32

În plină criză de unitate la nivel mondial, nici România nu este ferită de pericole. Un proiect privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost publicat în Monitorul Oficial. Conform proiectului, secuii ar urma să aibă un președinte și limba maghiară devine oficială în regiune.

Ținutul Secuiesc

Zece cetateni romani de etnie maghiara au initiat un proiect de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Initiativa prevede infiintarea Tinutului Secuiesc ca si "comunitate autonoma cu personalitate juridica". Teritoriul Tinutului Secuiesc ar urma sa cuprinda judetele Hargita si Covasna, precum si o parte din judetul Mures.

Tinutul Secuiesc ar urma sa aiba autonomie administrativa si politica in raport cu statul roman, iar limba maghiara ar urma sa fie limba oficiala, la fel ca si romana. Tinutul Secuiesc ar urma sa fie condus de un presedinte ales prin vot.

Daca grupul de initiativa va strange semnaturile cerute de Constitutie, proiectul va fi depus la Parlament, unde va fi votat.

Republica Moldova

În paralel, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost invitatul lui Vladimir Putin, la Moscova, unde a avut loc un episod bizar.

Mai exact, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, i-a dăruit preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu ocazia primei vizite a acestuia la Moscova, o hartă a Moldovei "istorice", cea de după Pacea de la Bucureşti din 1812, pe care Dodon a prezentat-o presei ruse într-o conferinţă de presă susţinută marţi după întrevederea cu liderul de la Kremlin.

Subiectul a fost dezbătut în ediția de joi a emisiunii Sinteza Zilei, realizată de Mihai Gâdea.

Articol în curs de actualizare.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close