Antena 3 CNN Actualitate România, apărată de scutul antirachetă: Vezi cum funcţionează dispozitivul de la Deveselu

România, apărată de scutul antirachetă: Vezi cum funcţionează dispozitivul de la Deveselu

România, apărată de scutul antirachetă: Vezi cum funcţionează dispozitivul de la Deveselu
Sursa foto: Foto:acus.org
04 Mai 2011   •   09:23
Anunţul privind amplasarea scutului antirachetă în România a stârnit deja reacţia Moscovei. Rusia cere urgent garanţii de la Statelor Unite că scutul anti-rachetă nu are drept ţintă propriile forţe strategice nucleare, a declarat Ministrul de Externe de la Moscova.

Baza aeriană unde va fi amplasat scutul va rămâne sub comanda Forţelor Aeriene Române. Cu realizarea acestei componente, România e la cel mai înalt nivel de securitate din istoria ei, a anunţat preşedintele Traian Băsescu.

Cum funcţionează scutul antirachetă:

Amplasarea scutului de apărare antirachetă are avantaje atât din punct de vedere politic cât şi tehnic. Scutul este un dispozitiv compus din sisteme de interceptare şi de lansare a rachetelor.

Practic, un radar de pe orbita Pamantului detectează proiectilul care ameninţă Europa. Imediat se transmite un semnal spre baza militară de la Deveselu.

De aici soldaţii români şi americani vor lansa în doar câteva minute spre racheta inamică o rachetă defensivă. La Deveselu vor fi amplasate 24 de rachete dar şi un sistem radar care le va dirija. Ele nu conţin explozibil, distrugerea rachetei inamice se va face cinetic, adică prin forţa impactului.

Odată amplasat scutul, el va asigura apărarea întregului teritoriu al ţării.

Costurile amplasării sistemului antirachetă vor fi suportate de către Statele Unite. Cheltuielile se ridică la 400 de milioane de dolari, plus 20 de milioane de dolari anual, pentru funcţionarea sistemului.

La Deveselu vor fi dislocaţi între 200 şi 500 de militari americani. Baza aeriană va rămâne sub comanda Forţelor Aeriene Române.

Informaţii despre scutul antirachetă:

- România pune la dispoziţie locaţia pentru interceptori

- Baza de la Deveselu va deveni operaţională din 2015

- România nu trebuie să cumpere rachete interceptoare SM-3, nici să plătească pentru instalarea locaţiei acestora.

- Sistemul din România este de dimensiune redusă şi nu are potenţialul de a modifica echilibrul strategic în Europa.

- Sistemul antirachetă apară împotriva oricarui atac cu rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune sau, în faza finală, intercontinentale.
 

 

×
Subiecte în articol: Deveselu scutul antiracheta
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close