Antena 3 CNN Actualitate România ar putea livra din 2015 energie electrică Republicii Moldova

România ar putea livra din 2015 energie electrică Republicii Moldova

România ar putea livra din 2015 energie electrică Republicii Moldova
Sursa foto: foto: AGERPRES
20 Ian 2014   •   19:09

România ar putea livra energie electrică Republicii Moldova începând cu anul 2015, în urma unor investiții pentru interconexiunea liniilor electrice Isaccea-Vulcănești, informează AGERPRES.

Acesta, dar și alte proiecte în domeniul energetic au fost discutate luni la Chișinău în cadrul unei întrevederi a ministrului delegat pentru energie român, Constantin Niță, cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Cei doi oficiali au discutat despre construcția a liniilor de înaltă tensiune Vulcănești-Isaccea și Strășeni-Ungheni-Iași, pentru a extinde capacitatea de transport între cele două țări, și despre construirea unor stații de cuplare în curent continuu de tip back-to-back pe aceste linii, potrivit unui comunicat al executivului de la Chișinău.

Instalarea unor convertoare back-to-back pe linia electrică Vulcănești-Isaccea ar permite livrarea, din 2015, a importurilor de electricitate din România. De asemenea, a fost discutată și posibilitatea ca România să finanțeze proiectul Stația Back&Back Vulcănești cu aproape 65 de milioane de euro.

Oficialii au vorbit și despre problemele care țin de administrarea gazoductului Iași-Ungheni și termenii de livrare a gazelor. În acest context, Constantin Niță l-a informat pe Iurie Leancă despre faptul că la începutul lunii ianuarie pe teritoriul României lucrările la gazoduct au fost finalizate. Acest gazoduct, care va avea lungimea de 43 de kilometri, va conecta rețelele de gaze ale României și Republicii Moldova. Investiția depășește 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro provin din fonduri europene.

Ministrul român Constantin Niță a apreciat că discuțiile privind interconectarea rețelelor de gaze și electricitate au avansat în ultimele luni, iar dezvoltarea acestor proiecte va permite diversificarea surselor de aprovizionare în vederea asigurării securității energetice.

Premierul Iurie Leancă a dat asigurări că proiectele bilaterale din acest domeniu vor fi realizate "cu maximă eficiență", notează comunicatul guvernului de la Chișinău.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close