Antena 3 CNN Actualitate Marcel Ciolacu: "România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE şi va cere despăgubiri"

Marcel Ciolacu: "România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE şi va cere despăgubiri"

Premierul României a anunțat în cadrul unui interviu, în presa străină, că ţara noastră va ataca Austria la Curtea de justiție a Uniunii Europene şi va cere despăgubiri pentru votul său negativ la inițiativa României de a intra în spaţiul Schengen.

de Ioana Mircea    |    15 Sep 2023   •   08:55

Marcel Ciolacu a anunțat într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen, dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

Permierul a precizat că daunele produse României se ridică la cel puţin două procente din PIB.

Premierul Ciolacu a făcut referire și la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic.

”Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu.

Citeşte şi: Austria, datoare cu 11 miliarde de euro României. Motivul pentru care țara noastră ar trebui să primească acești bani

Inițiativa europeană Sky Shield a început cu Germania în august 2022 și include 17 țări. Scopul acesteia este de a coordona mai bine și, dacă este necesar, de a pune în comun proiectele de achiziții de apărare aeriană terestră. Țările implicate în prezent sunt: Regatul Unit, Slovacia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Lituania, Țările de Jos, România, Slovenia, Estonia, Norvegia, Danemarca și Suedia.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close