Antena 3 CNN Actualitate ​​​​​​​România, cel mai mic buget pentru Sănătate din UE. Statul nu investește în prevenție

​​​​​​​România, cel mai mic buget pentru Sănătate din UE. Statul nu investește în prevenție

România alocă 5,6% din PIB pentru Sănătate și ocupă ultimul loc din UE. Bugetul a crescut în ultimii ani, dar și cheltuielile s-au înmulțit. În plus, statul nu investește în medicina de familie și în prevenție, iar managerii spitalelor nu sunt pregătiți.

​​​​​​​România, cel mai mic buget pentru Sănătate din UE. Statul nu investește în prevenție
de Andreea Cigolea    |    16 Noi 2020   •   10:00

Sănătatea costă puţin în ochii guvernanţilor. România alocă 5,6% din PIB, fiind pe ultima poziţie în U.E. În fiecare an, s-au alocat bani mai mulţi, dar insuficienţi. Spitale noi nu s-au construit şi investiţiile importante se lasă aşteptate. De asemenea, numeroși manageri nu ştiu să coordoneze resursele materiale şi umane, susține un fost consilier al ministrului Sănătății.

”Avem manageri care nu sunt suficienţi pregătiţi. Avem manageri care sunt la influenţa politicului. La Neamţ au fost 8 manageri în ultimele 12 luni. Aşa ceva este inacceptabil. Vedem cazuri peste cazuri de corupţie mare, corupţie mică la nivelurile cele mai înalte”, a declarat doctorul Marius Ungureanu.

Bugetul Ministerului Sănătății a fost în 2019 de 5% din PIB, iar anul acesta s-a ajuns la 5,6% din PIB

Marius Ungureanu consideră că strategia de sănătate ar trebui schimbată complet prin investiţii în sistemul ambulator şi în medicina de familie, astfel încât să se uşureze povara spitalelor.

”Să vă dau un exemplu. De ce să internăm un pacient cu hipertensiv doar pentru monitorizarea tensiunii timp de șapte zile într-un spital care înseamnă nişte costuri enorme când acest lucru ar putea fi făcut în ambulator”, a precizat Marius Ungureanu.

 

×
Parteneri
Pensionarii care nu primesc niciun ban în plus de la 1 septembrie
x close