Antena 3 CNN Actualitate România, codașa Europei la colectarea taxelor

România, codașa Europei la colectarea taxelor

Colectăm puţini bani din taxe, impozite şi accize şi nu ne concentrăm pe sectoarele care ar putea aduce venit substanţial la buget. O arată atât statisticile de la noi cât şi cele făctute la nivel de Uniune Europaeană. Suntem pe ultimul loc în Europa la colectarea de fonduri din taxe, la distanţă mare faţă de vecinii noştri bulgari, care par să fi găsit reţeta banilor.

România, codașa Europei la colectarea taxelor
de Gabriel Dano    |    11 Aug 2020   •   11:21

Când vine vorba de accize, România, se concentrează mai mult pe sectorul energetic şi pe cel al tutunului şi uită că industria băuturilor alcoolice ar putea aduce miliarde. Nefiscalizată aşa cum trebuie şi necontrolată riguros această ramură încă se zbate într-o zonă gri a economiei.

România este pe locul 27 dintr-un top de 28 de ţări ale Uniunii Europene la la capitolul "Venituri bugetare şi venituri fiscale" pentru anul 2019. Sunt date oficiale evidnţiate în Raportul Consiliului Fiscal pe anul trecut, statistici preluate de la Eurostat. Cu alte cuvinte suntem codaşii Europei când vine vorba de colectarea taxelor, impozitelor şi accizelor. 


 
Concret, ţara noastră a reuşit anul trecut să aducă în visteria statului doar doar 31,7 la sută din fondurile fiscale şi nefiscale. Suntem cu 13,4 puncte procentuale sub media europeană şi cu 6.7 la sută sub Bulgaria în materie de colectare.  Suntem în această situaţie din cauză că structura veniturilor bugetare în ţara noastră este orientată preponderent spre impozitele indirecte şi veniturile din contribuţii sociale. Însumate acestea reprezintă 82% din veniturile fiscale anuale. Există însă şi sectoare care ar putea contribui substanţial la bugetul de stat dacă ar fi fiscalizate corespunzător. Unul dintre ele este industria băuturilor alcoolice, mai ales cele din categoria distilatelor.
 
Anul trecut, potrivit raportului Consiliului Fiscal, România a încasat din accize 31,1 miliarde de lei. Industria alcoolului reprezintă doar 4 procente din această sumă, cea mai importnată pondere în acest segment având-o industria energetică.  Colectarea accizelor din alcool este încă foarte redusă la noi, asta chiar dacă perioada 2007-2013 cuantumul accizelor a crescut foarte rapid de la 550 euro pe hectolitru alcool pur în cazul alcoolului etilic şi produselor distilate la 750 euro pe hectolitru alcool pur în 2010, și la apoi la 1.000 euro pe hectolitru alcool pur în 2013. 

Nici la momentul de faţă nu stăm mai bine. Conform datelor raportate anual la Comisia Europeană, în ceea ce priveşte încasările din accizele pentru alcoolul pur, nu există aproape nicio diferenţă între anul 2015 şi 2018. În 2015 statul colecta din accizele pe alcoolul pur 101,72 milioane de euro, iar în 2018, 103,87 milioane de euro.


Diferenţele sunt nesemnificative în raport cu consumul de alcool din ţara noastră, la care suntem printre primii în Europa. Necolectarea adecvată a acestor taxe duce, în final la o serie de efecte socio-economice nefaste.

×
Subiecte în articol: taxe alcool România
Parteneri
Surse: PSD l-ar susţine pe Piedone la Primăria Capitalei
x close