Antena 3 CNN Actualitate România, codaşa Uniunii Europene la absorţia fondurilor comunitare

România, codaşa Uniunii Europene la absorţia fondurilor comunitare

România, codaşa Uniunii Europene la absorţia fondurilor comunitare
Sursa foto: Foto: Intact Images
de N.B.    |    21 Sep 2011   •   09:09

Românii sunt codaşii Europei la absorbţia fondurilor europene. Bulgarii stau mai bine decât noi şi la acest capitol: dacă noi am obţinut doar 7 % din fonduri, vecinii de la sud de Dunăre au atras 10 % din fondurile europene disponibile.

România a cheltuit doar 1,5 miliarde de euro din cele 23 de miliarde disponibile în fondurile europene.

La nivel regional, ţările cu cea mai bună rată de absorbţie sunt cele care au aderat la Uniune după 2004. Letonia şi Lituania au înregistrat cele mai bune performanţe, de 30 %, acestea sunt urmate îndeaproape de Slovenia, Cehia şi Estonia.

La coada clasamentului, pe lângă români, mai sunt şi bulgarii. Au folosit 10 % din fondurile disponibile. Sunt urmaţi de unguri, polonezi şi slovaci, dar aceştia au fost puţin mai harnici. Ungaria şi Polonia au folosit 16 % din fondurile europene disponibile, iar Slovacia 17 %.

România a înregistrat cele mai slabe performanţe în accesarea programelor operaţionale pe Transport şi Mediu. Pe partea de transporturi, am folosit doar 1 % din bugetul de 5,7 miliarde de euro acordat de Uniune. Pentru mediu am cheltuit 122 de milioane de euro. Adică două procente din cât aveam la dispoziţie.

 

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close