Antena 3 CNN Actualitate România, condamnată la CEDO! Țara noastră este bună de plată

România, condamnată la CEDO! Țara noastră este bună de plată

România a fost condamnată la Curtea Europenă a Drepturilor Omului (CEDO), după ce a expulzat doi cetățeni pakistanezi, cu drept legal de reședință la noi în țară.

România, condamnată la CEDO! Țara noastră este bună de plată
Sursa foto: Pixabay
de Diana Dragotescu    |    15 Oct 2020   •   17:10

Instanța a hotărât că România va trebui să le plătească pakistanezilor daune morale de câte 10.000 de euro și cheluielile de 1365 de euro în total, pentru amândoi. 

Conform Instanței de la Strasbourg, autoritățiile române care i-au declarat indezirabili şi i-au expulzat pe reclamanţii din dosarul Muhammad şi Muhammad contra României, au încălcat articolul 1 din protocolul nr. 7 al Convenţiei, referitor la garanţiile procedurale privind expulzarea străinilor, scrie dcnews. 

Pakistanezii, care au fost suspectați de terorism, susțin că nu li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile care li se înaintau şi nu au avut acces la documentele din dosar.

 Cei doi pakistanezi, suspectați de terorism 

Adeel Muhammad și Ramzan Muammad sunt doi cetățeni pakistanezi cu reședința înTehsil Karor (Pakistan), respectiv Dubai (Emiratele Arabe Unite). Cei doi se aflau în România în calitate de studenți și aveau o viză de reședință în țară. 

În data de 4 decembrie 2012, Servicul Român de Informații a solicitat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti (CAB) să ceară instanţei competente să decidă dacă cei doi pakistanezi trebuie declaraţi indezirabili în România.

Serviciul Român de Informații susținea la momentul respectiv că avea dovezi privind intenția celor doi de a se angaja în activități potențial periculoase pentru securitatea națională. În urma dovezilor prezentate în onstanță, CAB i-a declarat pe ambii pakistanezi indezirabili în România timp de 15 ani şi a ordonat reţinerea lor imediată în vederea deportării.

Cei doi pakistanezi au părăsit astfel teritoriul României pe 27 decembrie 2012. Pe 19 decembrie, aceștia se vor adresa în fața CEDO pentru a reclama faptul că nu li s-au oferit  garanţii procedurale şi nu s-au putut apăra corespunzător în cadrul procedurilor. 

×
Subiecte în articol: CEDO România condamnata
Parteneri
"Tată, unde ai plecat?" | Oamenii se zguduie de plâns peste ruinele care le-au îngropat familiile
x close