România, condamnată de CEDO pentru tratamente inumane şi degradante din partea Poliţiei

de A.M.P    |    10 Ian 2012   •   20:36
România, condamnată de CEDO pentru tratamente inumane şi degradante din partea Poliţiei Foto: Intact Images

România a fost din nou condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cauza Roşioru împotriva României, pentru violarea de către Poliţie a dreptului de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane sau degradante.
   
CEDO s-a pronunţat în cauza Roşioru împotriva României, constatând încălcarea drepturilor, atât sub aspect material cât şi procedural, potrivit unui comunicat transmis, marţi, de APADOR - CH.

Bărbatul care şi-a cerut dreptatea la CEDO a fost agresat de mai mulţi poliţişti, în 2000, în baza unei glume pe care a îndrăznit să o facă într-un bar. În urma acestor agresiuni, reclamantul a fost internat la spital cu diagnosticul traumatism toraco-abdominal, echimoze multiple, traumatism cranio-facial şi alte contuzii.

În procedura din faţa CEDO Guvernul a argumentat că leziunile de pe corpul reclamantului au caracter accidental şi sunt inerente oricărui proces de imobilizare.
   
Curtea Europeană a apreciat că această apărare nu este convingătoare şi credibilă şi nu poate să justifice forţa excesivă utilizată de poliţişti. În concluzie, a constatat că reclamantul a fost supus unui tratament degradant şi inuman de către agenţii statului.
   
De asemenea, Curtea Europeană a constatat că ancheta autorităţilor române cu privire la  tratamentul la care a fost suspus reclamantul a fost ineficientă.

Parteneri
x close