Antena 3 CNN Actualitate România, condamnată de CEDO pentru tratamente inumane şi degradante din partea Poliţiei

România, condamnată de CEDO pentru tratamente inumane şi degradante din partea Poliţiei

România, condamnată de CEDO pentru tratamente inumane şi degradante din partea Poliţiei
Sursa foto: Foto: Intact Images
10 Ian 2012   •   20:36

România a fost din nou condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cauza Roşioru împotriva României, pentru violarea de către Poliţie a dreptului de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane sau degradante.
   
CEDO s-a pronunţat în cauza Roşioru împotriva României, constatând încălcarea drepturilor, atât sub aspect material cât şi procedural, potrivit unui comunicat transmis, marţi, de APADOR - CH.

Bărbatul care şi-a cerut dreptatea la CEDO a fost agresat de mai mulţi poliţişti, în 2000, în baza unei glume pe care a îndrăznit să o facă într-un bar. În urma acestor agresiuni, reclamantul a fost internat la spital cu diagnosticul traumatism toraco-abdominal, echimoze multiple, traumatism cranio-facial şi alte contuzii.

În procedura din faţa CEDO Guvernul a argumentat că leziunile de pe corpul reclamantului au caracter accidental şi sunt inerente oricărui proces de imobilizare.
   
Curtea Europeană a apreciat că această apărare nu este convingătoare şi credibilă şi nu poate să justifice forţa excesivă utilizată de poliţişti. În concluzie, a constatat că reclamantul a fost supus unui tratament degradant şi inuman de către agenţii statului.
   
De asemenea, Curtea Europeană a constatat că ancheta autorităţilor române cu privire la  tratamentul la care a fost suspus reclamantul a fost ineficientă.

×
Subiecte în articol: România CEDO guvern
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close