Antena 3 CNN Actualitate România, condamnată pentru prima oară la CEDO într-un caz privind protecţia mediului

România, condamnată pentru prima oară la CEDO într-un caz privind protecţia mediului

România, condamnată pentru prima oară la CEDO într-un caz privind protecţia mediului
Sursa foto: CEDO
27 Ian 2009   •   17:31

Doi cetăţeni au reclamat la CEDO că le-a fost încălcat dreptul la un mediu sănătos şi protejat. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, marţi, în cauza "Tătar şi Tătar contra României", faptul că statul român le-a încălcat celor doi dreptul la viaţă privată şi de familie, una dintre prevederile articolului fiind aceea referitoare la asigurarea unui mediu sănătos. Cei doi urmează să primească de la statul român 6.266 de euro cu titlu de cheltuieli, mai precis le vor fi acoperite cheltuielile judiciare, însă nu vor fi acordate daune.
Reclamanţii, tată şi fiu, locuiesc în Baia Mare, în apropierea unei exploatări miniere aparţinând SC Transgold SA Baia Mare, fostă Aurul SA. Cei doi au acuzat că le este pusă viaţa în pericol de tehnologia pe bază de cianuri folosită în prelucrarea aurului la compania băimăreană. De asemenea, în ciuda mai multor petiţii în acest sens, autorităţile române nu au făcut nimic pentru a-i proteja, se arată în comunicatul de presă, citat de Mediafax, al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), organizaţia care, împreună cu un birou de avocatură, i-a reprezentat pe cei doi în faţa CEDO.
"Curtea europeană a decis în unanimitate că dreptul celor doi reclamanţi la un mediu sănătos şi protejat a fost încălcat de către România", se arată în comunicatul citat.
Cei doi reclamanţi s-au adresat CEDO în 2001. Aceştia s-au plâns că autorităţile române nu au reglementat folosirea cianurii şi a altor substanţe toxice de către Transgold în procesul tehnologic de extragere a aurului.
"Ca urmare a acestui proces tehnologic, vieţile celor doi, care locuiau la o sută de metri de fabrica Aurul, au fost puse în pericol", potrivit textului citat.
"Hotărârea de astăzi (marţi, n.r.) este prima în care România este condamnată de Curtea europeană într-un caz legat de protecţia mediului. Concluziile Curţii în această cauză au o importanţă deosebită în contextul efortuilor de a opri un vast proiect de exploatare a aurului la Roşia Montană printr-o tehnologie asemănătoare celei folosite la Baia-Mare", se arată la finalul comuncatului APADOR-CH.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CEDO
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close