Antena 3 CNN Actualitate România, epicentrul pandemiei de COVID-19. Medicii fac eforturi să salveze vieţi: "Pentru poporul român, ultima speranță este Dumnezeu"

România, epicentrul pandemiei de COVID-19. Medicii fac eforturi să salveze vieţi: "Pentru poporul român, ultima speranță este Dumnezeu"

România traieste acum drama Italiei din primăvara anului trecut. În timp ce medicii fac eforturi disperate pentru ca oamenii să fie salvaţi, autorităţile din ţara noastră cer ajutor internaţional. Avem nevoie de medicamente, ventilatoare şi tuburi de oxigen. Secţiile ATI sunt pline, iar şansa la viaţă vine de la vecinii nostri din Ungaria sau Polonia. Specialiştii în sănătate spun că greul abia acum vine deoarece nu am atins încă vârful valului 4.

România, epicentrul pandemiei de COVID-19. Medicii fac eforturi să salveze vieţi: "Pentru poporul român, ultima speranță este Dumnezeu"
Sursa foto: Captură Antena 3
de Redacția Antena 3    |    Andreea Borboros    |    22 Oct 2021   •   12:03

Cu sute de morţi zilnic, România a ajuns pe primul loc în lume la rata deceselor de COVID. În unitatile medicale din ţară situaţia este critică.

La Spitalul de Urgenţă Galaţi când un pat se eliberează, imediat este ocupat, iar containerele şi ambulanţele sunt pline. În doar câteva ore, opt pacienţi au murit în containere sau la UPU, fără a mai avea şansa de a ajunge să fie îngrijiţi pe secţii.

"În momentul de faţă, în serviciul UPU existând în jur de 40 de pacienţi, dintre care 30 de pacienţi sunt cu necesar mare de oxien, patru pacienţi sunt intubaţi-ventilaţi", spune un medic.

Sistemul sanitar este în colaps

Medicii fac tot posibilul pentru ca toti pacienţii în stare gravă sa primeasca ajutor.

"Nu avem suficente locuri pentru ei si atunci trebuie să îi punem si in zonaverde, care sunt pentru pacientii care nu au coronavirus, pentru că nu o să îi ţinem afară în stradă", mărturiseşte alt medic.

În ticăitul aparatelor de ventilaţie, alarmele se declanşează, iar medicii şi asistentele se grăbesc să deschidă ferestrele, ca să evite o tragedie.

Pentru unii pacienţi, şansa la viaţă vine de la vecinii noştri

Un bărbat de 68 de ani din comuna Călățele, judeţul Cluj, a fost transferat cu elicopterul în Szeged, Ungaria, după ce a stat cinci zile în UPU cu oxigen, pentru că nu a mai avut loc la Terapie Intensivă.

Nu acelaşi noroc l-au avut trei membrii ai unei familii din Calafat. Oamenii au murit infectați cu SARS-CoV-2 la un interval de câteva zile.

Oamenii care ajung în stare gravă la spital sunt în mare parte nevaccinaţi. Cu toţii regretă prea târziu că nu s-au imunizat.

La capela spitalului din Timişoara, imaginile sunt greu de privit

Trupurile neînsufleţite ale pacienţilor care au pierdut lupta cu virusul sunt ţinute până când rudele pot să vină să le ia, pentru înmormântare, pentru că de cele mai multe ori acestea sunt în izolare.

România repetă scenariul Italiei din primul val al pandemiei de COVID-19. De la începutul acesteia, în Lombadria au fost înregistrate peste 34.000 de decese, în timp ce în tara noastră am depăşit 43.000, iar autorităţile cer ajutor extern.

Ajutor extern oferit României

Peste 1.000 de colete cu diferite medicamente sunt aşteptate din Austria, în timp ce din partea Franţei au fost propuse aproape 90 de mii de flacoane suplimentare de medicamente, 18 ventilatoare dar şi peste 5.000 de flacoane de anticorpi monoclonali provenite din Italia, dar şi 15 ventilatoare mecanice şi 8 concentratoare de oxigen livrate de Danemarcă ţării noastre.

"Pentru poporul român ultima speranţă este Dumnezeu, iar pentru noi, pentru medici, tot de acolo aşteptăm", a spus unul dintre medicii de pe secţia ATI din Timişoara.
 

×
Subiecte în articol: pandemie COVID România Timisoara

SINTEZA ZILEI | Luni-Joi, 21:00

Dana Budeanu, furioasă pe ministrul Sănătăţii pentru dezastrul din spitale: "Asta este furtul calificat pe sufletele și pe viața noastră"

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close