Antena 3 CNN Actualitate Ce se va întâmpla în România dacă Rusia nu ne va mai livra gaze naturale

Ce se va întâmpla în România dacă Rusia nu ne va mai livra gaze naturale

România are, în acest moment, trei variante pentru a înlocui gazul rusesc.

Ce se va întâmpla în România dacă Rusia nu ne va mai livra gaze naturale
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    08 Mar 2022   •   11:14

Având în vedere că dependența ţării noastre de livrările făcute de Moscova este încă mică, aceasta poate fi acoperită ușor. Cel puțin aşa dau asigurări autoritățile de la București. 

Acea lege offshore, un proiect destul de controversat, urmează să fie adoptată prioritar în următoarele două săptămâni. Aceasta va fi adoptată în Parlament în ultima formă agreată de către coaliția de guvernare.

Șaizeci la sută din venituri ar urma să meargă către statul român şi patruzeci la sută din venituri să meargă către investitori. Aceasta este varianta susţinută atât de PNL cât şi de Partidul Social Democrat. 

O discuţie în acest sens are loc chiar în aceste momente la Palatul Victoria, unde este în desfășurare o ședința a coaliției de guvernare. 

Statul român mai are însă două variante de a înlocui gazul rusesc. Prima este gazul Azer, care pare varianta cea mai sigură. În sensul acesta au avut loc în ultimele săptămâni întâlniri între reprezentanții statului român şi cei ai Azerbaidjan-ului. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a întâlnit chiar cu președintele Azerbaidjanului, săptămâna trecută și, din primele informații, se pare că Azerbaidjan ar fi de acord să furnizeze gaze naturale către România. 

De asemenea, mai există şi varianta interconectorului Grecia - Bulgaria. Premierul Nicolae Ciucă spunea că am putea primi, prin acest interconector, gaz lichefiat şi că acesta ar putea deveni funcţional chiar la finalul anului. 

×
Subiecte în articol: Rusia gaze naturale România
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close