Antena 3 CNN Actualitate România a invitat Ucraina să folosească porturile Galați și Brăila, în contextul atacurilor rusești la Reni și Izmail | "Nu îi putem obliga", declară ministrul Sorin Grindeanu

România a invitat Ucraina să folosească porturile Galați și Brăila, în contextul atacurilor rusești la Reni și Izmail | "Nu îi putem obliga", declară ministrul Sorin Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a reacționat, miercuri, după ultimele bombardamente ale Rusiei asupra porturilor ucrainene la Dunăre.

România a invitat Ucraina să folosească porturile Galați și Brăila, în contextul atacurilor rusești la Reni și Izmail | "Nu îi putem obliga", declară ministrul Sorin Grindeanu
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Aug 2023   •   14:39

El a arătat că România a oferit Ucrainei posibilitatea de a utiliza porturile românești Galați și Brăila pentru operațiunile de export cu cereale.

"Vineri am avut întâlnirea cu reprezentanții Ucrainei.

Au fost (prezente) şi Ambasada SUA în România, și Ambasada SUA la Kiev, a fost și Comisia Europeană.

Acesta a fost rostul întâlnirii: ca, în momentul în care situația la porturile dunărene ale Ucrainei va continua într-un scenariu în care vor fi afectate toate instalațiile și toată activitatea, să identificăm soluțiile pe care le putem gândi.

Citește și: "Au fost cel puțin zece drone. Ucraienii n-au doborât niciuna!" | Mărturia unui comandant român de navă care a fost asistat la bombardamentul din portul Reni

Noi nu îi putem obliga pe ucraineni să vină să folosească porturile românești de la Dunăre. Este decizia lor.

Dar le-am prezentat avantajele utilizării porturilor românești, atât în ceea ce privește portul Galați, cât și portul Brăila", a spus Sorin Grindeanu.

"Mai mult decât atât, am prezentat un plan legat de porturile dunărene din sudul țării. De ce? Folosind infrastructura feroviară, poţi să duci acele garnituri de tren inclusiv în porturile din sudul țării şi, pe Dunăre, să le poţi transporta la Constanța şi pe Marea Neagră. Acesta a fost rostul acestei întâlniri.

Va mai urma o întâlnire undeva în jurul datei de 15 septembrie, la Constanța", a completat ministrul român al Transporturilor. 

El a arătat că partea română s-a angajat să mărească numărul de piloți pe canalul Sulina.

"Până atunci, ne-am angajat să mărim numărul de piloți, să ajungem undeva în jur de 60 de piloți pe Canalul Sulina, să accelerăm - atât cât ne lasă legea - proiectul legat de navigabilitatea pe Canalul Sulina, pentru ca într-un final, în octombrie sau noiembrie, acel proiect european de aproximativ 17 milioane de euro să ducă la navigabilitate 24 de ore din 24", a explicat Sorin Grindeanu.

Foto: imagine din portul Brăila

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close