Antena 3 CNN Actualitate România, jefuită din interior. Cele mai revoltătoare cazuri de retrocedări ilegale au păgubit statul cu aproape jumătate de MILIARD de euro

România, jefuită din interior. Cele mai revoltătoare cazuri de retrocedări ilegale au păgubit statul cu aproape jumătate de MILIARD de euro

România, jefuită din interior. Cele mai revoltătoare cazuri de retrocedări ilegale au păgubit statul cu aproape jumătate de MILIARD de euro
de O.P.    |    29 Ian 2015   •   06:51

 Statul român a fost prejudiciat cu aproape jumătate de miliard de euro numai în câteva dosare de retrocedări ilegale. Vorbim despre cele mai mediatizate cazuri.  Numai dosarul în care este implicat Viorel Hrebenciuc, de exemplu, are un prejudiciu de 300 de milioane de euro.

Alina Bica, fosta şefă DIICOT, a reuşit să producă şi ea o gaură de peste 60 de milioane de euro statului. Antena 3 vă va prezenta cazurile unor oameni simpli care nu au beneficiat de influenţa unor persoane sus-puse.

Ba, din contră, au fost învinşi de samsarii imobiliari şi riscă acum să ajungă în stradă.

Cel mai răsunător caz de retrocedare cu scandal a fost cel al Parcului Bordei. Costică Costanda a câştigat în 2003 dreptul de proprietate asupra unui teren pe care Primăria Capitalei, condusă la acea vreme de Traian Băsescu, dorea să ridice Satul Francez. A primit în schimb 28.000 de metri pătraţi din Parcul Bordei. În 2006, în mandatul lui Adriean Videanu, afaceristul a vrut să ridice mai multe clădiri în parcul Bordei, dar nu a obţinut autorizaţie. A primit din nou la schimb terenul din Satul Francez, dar nici aici nu a putut construi nimic. Supărat, a dat în judecată Primăria şi a câştigat despăgubiri de 163 de milioane de euro. Municipalitatea încă mai negociază şi acum modul în care va plăti aceşti bani.

Au trecut cele două trei luni, dar Hrebenciuc nu mai râde. A fost trimis în judecată pentru că a primit mită 12.000 de hectare de pădure. Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu ar fi constituit un grup infracţional ca să obţină retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău. Au mituit judecători, şi-au folosit influenţa şi au ascuns şpăgile în firme off-shore. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro.

Ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop este personaj principal într-un alt dosar răsunător. Acesta vizează un teren de 90 de hectare din localitatea Ştefăneşti din judeţul Argeş, care a aparţinut familiei Brătianu şi care ar fi fost retrocedat ilegal. Astfel, Radu Pricop a cumpărat, împreună cu cele 11 persoane vizate în dosar, drepturi de moştenire asupra terenului respectiv de la urmaşii familiei Brătianu. Au ucis-o chiar, în acte, pe Eleonora Brătianu, ca să le fie mai uşor. După ce a câştigat mai multe procese în instanţă cu statul român, Radu Pricop şi partenerii săi au obţinut de la ANRP despăgubiri de 10 milioane de euro, folosind însă documente false.

Dosarul "Moşia Brătienilor a fost trimis luna aceasta de la Parchetul General la DIICOT, instituţie a cărei imagine a fost terfelită public de fosta şefă, tot din cauza unor retrocedări ilegale. Alina Bica a fost arestată într-un dosar de corupţie al cărui prejudiciu este de 62 de milioane de euro. Procurorii DNA o acuză că a făcut totul ca omul de afaceri Gheorghe Stelian să primească de la ANRP despăgubiri de trei ori mai mari pentru un teren.

În referatul DNA apare şi numele lui Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, care ar fi pretins 10.000.000 de euro şpagă pentru a interveni ca dosarul să fie soluţionat rapid. Chiar zilele trecute au ajuns la audieri, ca martori, fiul lui, Alin Cocoş şi mama acestuia.

Retrocedările au făcut victime şi printre foştii membri ai guvernului României. Fostul ministru al Internelor, Cristian David, a fost arestat, fiind acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău în favoarea unei persoane care revendica un teren.

Cristian David a fost denunţat în 2014, iar DNA a cerut, în 10 noiembrie, aviz de la preşedinte pentru urmărirea penală a fostului ministru al Internelor, pentru luare de mită. În 19 noiembrie 2014, Traian Băsescu, şeful statului la acea dată, anunţa că a dat avizul pentru începerea urmăririi penale. Cristian David a fost arestat luna aceasta. 

×
Subiecte în articol: retrocedari ilegale Viorel Hrebenciuc
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close