România, lovită de fenomene meteo extreme. E cod portocaliu de vijelii!

de S.T.    |    13 Noi 2019   •   11:45
România, lovită de fenomene meteo extreme. E cod portocaliu de vijelii! Foto: Pixabay.com

Avertizări Cod portocaliu de vânt puternic, valabile în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara şi Sibiu.

Şapte blocuri au rămas fără acoperişuri şi cinci autoturisme au fost avariate, din cauza vântului puternic care a suflat în noaptea de marţi spre miercuri, în municipiul Hunedoara, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, din cauza copacilor doborâţi de vânt, drumul care face legătura între localităţile Peştiş şi Almaş a fost blocat.

Judeţul Hunedoara se află sub avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, cu viteză la rafală de 120-140 km/h în zona de munte, la peste 1.800 de metri altitudine, până la ora 12.00. 

Regimul termic va fi în continuare caracterizat de valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice datei, cu maxime ce se vor încadra între 15 şi 24 de grade. Cerul va avea înnorãri în cea mai mare parte a ţãrii, mai accentuate în jumãtatea de vest, unde va ploua.

Ploile vor fi mai frecvente în sudul Banatului, inclusiv zona montanã, în vestul Carpaţilor Meridionali şi în zona deluroasã a Olteniei unde se vor cumula cantitãţi de apã de 20...25 l/mp şi izolat peste 30 l/mp.

Vântul va continua sã prezinte intensificãri susţinute la munte, cu viteze în general de 80-90 km/h, iar pe creste, în special cele ale Carpaţilor Meridionali, temporar rafalele vor depãşi 100 km/h, precum şi în sudul Banatului, în general cu 60-65 km/h. Intensificãri locale şi temporare ale vântului vor fi şi în restul teritoriului, cu viteze în general de 45-55 km/h. 

x close