Antena 3 CNN Actualitate România va trimite militari în Africa, într-o misiune sub comanda Franței

România va trimite militari în Africa, într-o misiune sub comanda Franței

România va trimite militari în Africa începând cu luna octombrie, într-o misiune sub comanda Franței, după ce prezența acestora în zonă a fost aprobată de Parlament, în urma unei scrisori trimise de președintele Iohannis.

România va trimite militari în Africa, într-o misiune sub comanda Franței
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    17 Iun 2021   •   13:10

La votul în plen s-au înregistrat 346 de voturi "pentru", două voturi 'contra' şi două abţineri.

Întrunite în şedinţă comună pe 15 iunie, Comisiile de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport favorabil după ce au analizat scrisoarea preşedintelui României pe această temă.

Cei cinzeci de militari români vor participa la misiunea Takuba, care acționează în regiunea Sahel și al cărei scop este ”combaterea grupărilor teroriste în regiunea Liptako, aflată la confluența statelor Mali, Niger și Burkina Faso”, după cum se menționează în avizul comisiilor pentru Apărare ale Legislativului.

”Participarea Armatei României în cadrul Task Force Takuba va contribui la menținerea profilului operațional al acesteia și va aduce vizibilitate internațională sporită țării noastre, alături de beneficii importante, cuantificabile politic și politico-militar, în relația cu Franța”, se spune în motivarea dciziei.

Misiunea va fi finanțată din bugetul MApN pe 2021.

În luna martie 2020, un grup de 13 state au anunţat crearea Task Force Takuba pentru combaterea grupărilor teroriste în regiunea Liptako, aflată la confluenţa statelor Mali, Niger şi Burkina Faso.

×
Subiecte în articol: militari africa Franta misiune
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close