Antena 3 CNN Actualitate România nu poate cumpăra vaccinuri anti-AH1N1 pentru că nu le-a comandat la timp

România nu poate cumpăra vaccinuri anti-AH1N1 pentru că nu le-a comandat la timp

România nu poate cumpăra vaccinuri anti-AH1N1 pentru că nu le-a comandat la timp
30 Oct 2009   •   09:06

Elevii din Iaşi vor fi vaccinaţi, pentru a se preveni răspândirea virusului noii gripe. Cu toate măsurile de protecţie, două cazuri noi au apărut acolo. Doi liceeni, care au luat virusul de la fraţii lor, elevi ai şcolii, unde a izbucnit epidemia. În acest moment, la spitalul de boli infecţioase din Iaşi sunt internaţi 60 de pacienţi, infectaţi cu virusul AH1N1.

Autorităţile ieşene par să fii scăpat de sub control situaţia. În ciuda măsurilor care se iau, încă două cazuri de gripă nouă au fost confirmate.

Inspectoratul şcolar din Iaşi face apel şi la părinţi, în încercarea de a stopa extinderea virusului.

La Spitalul de boli Infecţioase din Iaşi sunt internaţi 60 de oameni care prezintă simptomele gripei AH1N1. Majoritatea sunt elevi.

Medicii ieşeni ţin sub observaţie toţi pacienţii şi le administrează tratamentul specific.

România nu are vaccin pentru A-H1N1

Ministerul Sănătăţii a anunţat că vrea să cumpere un milion de doze, pentru focarele din şcolile din Iaşi şi din Bucureşti, însă nu mai are de la cine. Producătorii lucrează şi acum la comenzile pe care alte state le-au dat încă din vară. Între timp, autorităţile au luat în discuţie interzicerea manifestărilor publice care ar putea duce şi mai mult la răspândirea gripei. Propunerea a căzut însă la vot.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că vor să cumpere în regim de urgenţă un milion de doze de vaccin contra gripei noi, în condiţiile în care cel de la ?Cantacuzino" va fi gata abia în decembrie. Însă reprezentanţii marilor companii producătoare de vaccinuri spun că prioritare sunt contractele făcute cu guvernele unor ţări care au făcut comenzi din vară, scrie Evenimentul Zilei.


Pe plan global există şase tipuri ale virusului pandemic. România va dispune de un vaccin care este eficient împotriva unui singur tip, responsabil de pandemiile din Australia şi cele două Americi. Însă nu este eficient împotriva virusului A-H1N1v, care este responsabil de actuala pandemie, susţin jurnaliştii de la Gardianul.

Nici la capitolul măsuri de prevenţie, Guvernul nu stă foarte bine. Ministerul Sănătăţii va transmite către toate spitalele un nou protocol privind modul în care se va face evaluarea cazurilor A-H1N1 abia în perioada imediat următoare.

În Comitetul de coordonare pentru gripă, de la Ministerul Sănătăţii, s-a propus interzicerea întrunirilor publice, dar măsura a căzut la vot.

Bazac acuză şi întârzieri în aplicarea măsurilor prevăzute în strategia naţională de combatere a pandemiei gripale.

Secretarul de stat din Sănătate, Molnar Geza, a declarat însă că nu s-au achiziţionat şi distribuit dezinfectante, măşti de protecţie care conferă o protecţie parţială împotriva transmiterii, între 40 şi 80%. Iniţierea unei hotărâri de guvern pentru achiziţia de măşti şi dezinfectanţi a fost decisă abia ieri.




Antena 3


×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close