Antena 3 CNN Actualitate Dan Vîlceanu anunță că România pierde 2 miliarde de euro din PNRR

Dan Vîlceanu anunță că România pierde 2 miliarde de euro din PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, i-a anunțat joi pe toți miniștri că România va pierde cam 2 miliarde euro din PNRR.

Dan Vîlceanu anunță că România pierde 2 miliarde de euro din PNRR
Sursa foto: Hepta
de Vasile Marcu    |    28 Ian 2022   •   13:06

Dan Vîlceanu a anunțat că România va pierde circa 2 miliarde euro din PNRR, exclusiv pe partea de granturi, deci banii nerambursabili. 

Aceasta pierdere va veni și va fi anunțată la jumătatea anului de către Comisie, urmare a aplicării sistemului de alocare efectivă a Mecanismului de Redresare și Reziliență care prevede că suma finală alocată unei țări ține cont de contracția PIB 2020-2021.

Prin urmare, o contracție mai mică înseamnă primirea de mai puțini bani, pentru că se presupune că situația e mai bună. Ori, dacă noi am fost "fantastici" și am crescut (pe datorie și inflație) o să primim mai puțini bani în urma aplicării algoritmului. 

Până acum au venit aproape 3 miliarde de euro, dar stau nefolosiți la acest moment, tot din cauza incapacității guvernului de a-i pune în mișcare. Acum, la începutul anului ar fi trebuit să înceapă să fie cheltuiți, dar nu s-a întâmplat acest lucru.

Din cele 30 de miliarde pe care le primim prin PNNR, iată că două ar trebui să le dăm înapoi, sau nici măcar nu o să ni le mai trimită, pe motiv că datele de anul trecut au fost mai bune decât prognoza celor de la Bruxelles, alocați pentru o creșere de 4,1% pentru 2020, însă până la urmă datele de anul trecut au arătat mult mai bine, o scădere economică de doar 3,9% și o creștere de 6,7% ceea ce înseamnă că prognozele inițiale au fost depășite.

×
Subiecte în articol: PNNR Dan Vîlceanu
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close