Antena 3 CNN Actualitate România produce submarine de ultimă generație pentru marina italiană

România produce submarine de ultimă generație pentru marina italiană

În România se produc submarine compacte de ultimă generație, iar țara noastră ar putea avea o astfel de flotă. Sistemele de apărare subacvatice sunt construite într-o fabrică din Timiș și livrate marinei din Italia.

România produce submarine de ultimă generație pentru marina italiană
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Borboros    |    16 Apr 2022   •   13:47

Minisubmarinele sunt produse de un grup de firme italiene care încă din 2010 au deschis o fabrică în localitatea Ghiroda, la câțiva kilometri de Timișoara.

În fabrica de la Ghiroda se produce structura centrală a vehiculului subacvatic de ultimă generație. Ulterior, scheletul este îmbrăcat cu tehnologie la o fabrică din Italia.

„Minisubmarinul DG 160 este alcătuit din trei subansamble foarte importante. Pupa, secțiunea principală și prova. Secțiunea principală este cea mai lungă secțiune a submarinului, are 18 metri. Adăpostește partea de motoare diesel, balast de combustibil și apă, iar după această intrare urmează postul de comandă și control.”, spune directorul companiei, Cristina Stănciulescu.

Un astfel de submarin compact are o lungime de 35 de metri și poate să coboare în mare la o adâncime de 150 de metri cu un echipaj format din nouă marinari și cinci comandanți. Autonomia îi permite să parcurgă o distanță de peste 2.000 de mile.

Pe lângă submarine, fabric mai produce sisteme mobile care au scopul de intervenție și recuperare rapidă a persoanelor în accidentele de pe mare.

Ministerul Apărării Naționale vrea să cumpere în următorii ani astfel de minisubmarine pentru a asigura zona Mării Negre.

 

×
Subiecte în articol: submarin Timisoara fabrica
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close